65 jaar getrouwd en nog altijd dolgelukkig

Foto: Sam Fish

Woensdag 3 april was een grote dag voor Jan (89) en Jannie (88) Vroegindeweij uit Middelharnis. Ze vierden namelijk hun briljanten huwelijk.

Door Sam Fish

Speciaal voor de gelegenheid kwam wethouder Bruggeman op bezoek bij het echtpaar. Vijf jaar geleden was dit bezoekje ook voor hem weggelegd. Jan begint dan ook meteen over de voetbal en de twee raken aan de praat alsof ze elkaar elke week spreken. “Ik vind het leuk dat ik hier weer mag zijn”, geeft wethouder Bruggeman aan als het voetbalpraatje afgerond is. “En voor zo’n mooie gelegenheid ook. 65 jaar is een lange tijd om getrouwd te zijn.”

En dat klopt ook zeker, maar ze kennen elkaar natuurlijk al langer dan 65 jaar. Jan en Jannie leerden elkaar kennen toen Jan zijn horloge kwam repareren bij juwelier Keuvelaar op D’n Diek in Middelharnis. “Ik werkte daar toen en ik hielp hem. Ik had hem al wel eens op het dorp zien lopen en ik vond hem al leuk. Dus ik was helemaal blij toen hij me de eerste keer opwachtte in het portiekje”, zegt Jannie. “Dat klinkt heftiger dan het is, hoor. Zijn horloge moest voor reparatie opgestuurd worden, dus dat ging wel even duren. Maar hij kwam elke zaterdag vragen of zijn horloge al klaar was en dan wachtte hij in het portiekje tot ik klaar was met werken. Dan nam hij me mee naar het Verenigingsgebouw in Oude-Tonge om een film te kijken. We hadden op een gegeven moment ons eigen plekje in de zaal, maar we zagen niet heel veel van de films”, vertelt ze lachend.

De twee stapten uiteindelijk in het huwelijksbootje en kregen samen drie kinderen. Die zorgden op hun beurt voor zes kleinkinderen. En inmiddels is hun achtste achterkleinkind ook geboren. “Een dag voor ons huwelijksjubileum. Dat is toch een mooi cadeautje”, zegt Jan trots.

Werk

Tot het huwelijk is Jannie bij de juwelier blijven werken. “Toen de kinderen eenmaal naar school gingen ben ik de huishouding in gegaan”, vertelt Jannie. Jan begon zijn carrière in de landbouw, maar stapte over naar de havens. “Voor de Ramp heb ik bij een boer gewerkt in Middelharnis. Het was heerlijk werk, maar na de Ramp ging het niet meer”, vertelt hij. “Ik kon een baan krijgen in de havens van Rotterdam, die heb ik met beide handen aangenomen. Daar was meer te verdienen dan op het land.” Toen Jan op 56-jarige leeftijd met pensioen kon, is ook Jannie gestopt met werken zodat ze samen konden gaan genieten.

En dat hebben ze gedaan. Zo gingen ze regelmatig op reis met de bus van de Ouderenbond en deden ze samen leuke dingen. Tegenwoordig is dat wat minder, doordat ze minder mobiel zijn. Autorijden en fietsen zit er niet meer in en lopen kan met de rollator, maar niet heel ver. “Maar als er overdag bingo is in het Wijkcentrum dan zijn we erbij en we eten graag mee met de maaltijden die daar geserveerd worden”, laat Jannie weten. Verder nemen ze het regelmatig tegen elkaar op met een potje kaarten. Daarnaast puzzelt Jan graag en doet hij zijn ding in het huishouden. “Ik houd van een opgeruimd huis.”

Feest

Het bezoekje van de wethouder is natuurlijk niet het enige feestje dat er gevierd wordt. “Nee, zeker niet. Als het van de zomer lekker weer is dan gaan we lekker barbecueën op het gras hier voor de deur.” Dan vieren ze ook meteen de negentigste verjaardag van Jan. Maar wat het briljanten echtpaar op dat moment nog niet weet is dat er zaterdag 7 april nog een ander feestje voor hen op de planning staat. “We hebben een verrassingsfeestje georganiseerd in de Hoezemoos in Den Bommel”, vertelt dochter Conny geheimzinnig. “Dan gaan we lekker eten met de hele bups, maar ze weten werkelijk nog van niks.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen