Co en Jaap de Ruiter 70 jaar getrouwd

Foto: Sam Fish

Het is een huwelijk dat niet vaak voor komt, maar Co en Jaap (beiden 92) de Ruiter uit Ooltgensplaat hebben het gewoon gehaald. Op zondag 5 november vierden zij hun platina huwelijk. Jawel, ze zijn 70 jaar getrouwd!

Door Sam Fish

De twee hebben het niet groots gevierd, dat is met een leeftijd van 92 jaar simpelweg te veel voor het stel. Maar op de zaterdag voor hun grote dag kwam wel een groot deel van de familie langs om het te vieren. En een paar dagen later was het aan de burgemeester om op bezoek te komen. “Van harte gefeliciteerd met uw prachtige huwelijksdag. Er zijn niet veel mensen die zo lang samen zijn met hun partner.”

Het gezelschap raakt gezellig aan de praat en kletst over van alles. Zo leerden de twee elkaar kennen in Oude-Tonge, waar Co vandaan komt. “Ik was met vrienden met de tram naar Oude-Tonge gegaan. Daar wandelden we rond de kerk,” vertelt Jaap. Dat was in die tijd een heel gebruikelijke manier om een potentiële partner te vinden. Vele relaties zijn uit die zogenoemde stapavondjes voortgekomen. “De meisjes liepen dan de ene kant op en de jongens de andere kant en zo kwam je elkaar tegen.” Maar Co is heel eerlijk en zegt dat ze niet meteen verkocht was. “Er waren zoveel leuke jongens,” zegt ze goudeerlijk. Maar de twee groeiden naar elkaar toe en na vijf jaar verkering stapten ze in het huwelijksbootje.

Na een tijdje ingewoond te hebben bij haar ouders in Oude-Tonge vonden ze een huisje in Ooltgensplaat. En daar wonen ze nu, bijna 70 jaar later, nog steeds. De twee kregen samen twee dochters. Zij zorgden op hun beurt voor drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Werk

Jaap werkte tot z’n twintigste elke winter op de zaadzolder. Daarna ging hij bij de boer aan de slag als tractorchauffeur. En hij heeft meegewerkt aan de Haringvlietbrug en de wegen eraan vast. Ook in Amersfoort heeft hij gewerkt, daar legde hij rotondes aan. En ’s avonds zat hij nog altijd op de trekker bij de broer. De laatste tien jaar deed hij klusjes bij de zeepfabriek in Vlaardingen. Een bezige man dus. Maar ook zijn vrouw Co zat niet stil. Co werkte vroeger op het land en is dienstmeisje geweest. Toen ze eenmaal haar eigen gezin stichtte heeft ze zich vooral op haar gezin en het huishouden gestort. Maar zelfs toen werkte ze nog af en toe op het land.

Tegenwoordig doen de twee het een stuk rustiger aan. Jaap kijkt graag tv, maar Co kan niet veel meer horen en zien. Wel zorgt ze nog altijd voor het huishouden. Daarbij krijgen ze ook hulp van hun dochter die niet ver bij hen vandaan woont. Ze koken en wassen nog zelf en hebben twee uur per week een werkster.

De twee zijn nog altijd zielsgelukkig met elkaar

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen