Mevrouw Roos heeft de 104 jaar gehaald

Foto: Sam Fish

De kop klinkt misschien als een doemscenario dat niet is uitgekomen, maar het zit echt anders. Jarenlang riep mevrouw Roos uit Ouddorp dat ze ‘gewoon’ 104 ging worden. Op zaterdag 28 oktober is die voorspelling uitgekomen, toen mocht ze haar honderd-en-vierde verjaardag vieren.

Door Sam Fish

Toch was het nog niet helemaal zeker dat Jo haar grote dag zou halen. Afgelopen zomer werd ze aardig ziek en heeft ze zeker drie weken alleen maar op bed gelegen. Maar wonder boven wonder kwam ze er bovenop en heeft ze doorgezet. Want hoe kwiek en gezond ze ook nog is, met 104 is het geen gegeven dat je er zomaar weer bovenop komt als je ziek bent. En dat maakt deze dag misschien nog wel extra bijzonder, zeker voor haar familie.

Jo

Josina Marina Roos-De Koning is bij de mensen beter bekend als Jo. Ze is geboren in Velsen-Noord en kwam door het werk van haar vader in Vlissingen terecht. In Stellendam had ze familie wonen waar ze op bezoek was toen ze haar man leerde kennen. “Ik kreeg van hem een broodje zonder bon,” vertelt ze en het was meteen liefde op het eerste gezicht. De twee trouwden, gingen in Goedereede wonen en kregen samen één dochter. “Ik had graag meer kinderen gekregen, maar het mocht niet zo zijn,” laat ze weten. Er zijn inmiddels ook twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Dertig jaar geleden kwam haar man te overlijden.

Sinds 2014 woont Jo in de Vliedberg in Ouddorp en ze heeft het er goed naar haar zin. “Ik word hier fantastisch verzorgd. Het personeel is heel aardig en we halen graag kattenkwaad uit met elkaar.” Dat is ook meteen het geheim om zo’n prachtige leeftijd te halen. “Je moet het allemaal niet zo serieus nemen. Gewoon grapjes uithalen als dat kan, maar het moet wel leuk blijven, niet gemeen.

Feest

Voor haar verjaardag kwam burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman langs op dinsdag 31 oktober. “Wat gezellig dat u er bent, komt u ook hier vandaan?” Het is een vraag die haar meerdere keren werd gesteld tijdens het bezoek, maar ook een vraag die de burgemeester met veel liefde beantwoordde. Ruim een uur hebben de twee heerlijk zitten kletsen als twee oude vriendinnen die elkaar voor het eerst in lange tijd weer zagen. “Ik vind het altijd heel bijzonder om deze oudere generatie uit onze gemeente te ontmoeten,” vertelt de burgemeester. “Wat ze hebben meegemaakt en hoe zij hun leven hebben geleid, dat fascineert mij enorm. En sommige dingen kun je je tegenwoordig gewoon niet voorstellen.”

Maar de burgemeester kwam dus een paar dagen later, het echte feest was op de dag zelf, op zaterdag 28 oktober. Dat vierde ze in de hal van de Vliedberg met vrienden en familie. Daar werd ze overladen met liefde, gezelligheid en cadeaus.

Gezelschap

Aan die gezelligheid komt Jo in het dagelijks leven overigens ook niets te kort. Elke dag krijgt ze haar buurvrouw op visite en dan gaan ze samen naar beneden om te eten. “Vroeger deed ik ook wel over de gang lopen, maar dat is niet leuk meer. Ik kom niemand meer tegen, niemand komt van z’n kamer af. Maar ik vind het wel heel erg gezellig als de buurvrouw langs komt. We lopen de deur niet plat, maar we zien elkaar elke dag. En dan gaan we lekker beneden eten,” vertelt ze.

Ze gaan ook regelmatig naar beneden als er iets leuks te doen is. En verder luistert ze graag naar boeken en gaat ze elke week in de rolstoel met een begeleider Ouddorp in. “Dan gaan we bij Akershoek een visje eten en een borrel drinken, want vis moet wel zwemmen,” aldus de jarige Jet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen