Jany en Piet Vreeswijk vieren briljanten huwelijk

Foto: Sam Fish

Maandag 24 juli was een bijzondere dag voor Jany (83) en Piet (86) Vreeswijk uit Nieuwe-Tonge. Het stel vierde namelijk hun 65-jarig huwelijk.

Door Sam Fish

Dat doen ze niet alleen. Met broers en zussen gaan ze lekker uit eten in Kesteren. “Mijn zus woont daar en die is niet meer in staat om naar het eiland te komen. Dus gaan we allemaal naar haar toe,” vertelt Piet. Hun zoon en schoondochter gaan ook mee uit eten. “Die wonen ook aan de overkant, dus die zijn er zo. Maar de kleinkinderen en achterkleinkinderen blijven thuis.”

Een briljanten huwelijk is natuurlijk niet niks, 65 jaar is een lange tijd. Maar in werkelijkheid zijn ze natuurlijk al langer samen. De twee leerden elkaar kennen toen Jany 15 was. Ze waren aan het tafeltennissen met vrienden. In eerste instantie wilde Jany niks van Piet weten, ze was helemaal nergens naar opzoek. Maar toch is er een vonk overgesprongen en kregen de twee verkering. Drie jaar later trouwden ze.

Werk

Stilzitten is niets voor Jany en Piet. Ook vandaag de dag kruipen ze echt niet achter de geraniums. “Ik heb een hekel aan die bloemen,” zegt Jany. “Ik vind ze zo lelijk, die komen er hier niet in hoor. Dan kan ik er ook niet achter gaan zitten.”

Piet heeft op diverse plekken gewerkt. Zo heeft hij op de Shell gewerkt, voer hij met de Holland-Amerikalijn en werkte hij tot aan zijn pensioen bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Daarnaast volgde hij naast zijn werk een avondopleiding aan de HTS. Dat zorgde ervoor dat hij bijna niet thuis was, maar weg uit Nieuwe-Tonge, dat zag het stel niet zitten. En dus bleef Jany thuis met hun zoon en maakten ze het extra gezellig als Piet er wel was.

Jany heeft op haar beurt ook gewerkt. Zij werkte haar hele leven in een confectie- en textielwinkel in Nieuwe-Tonge. Die winkel is zelfs nog even van haar broer geweest, maar tegenwoordig bestaat de zaak niet meer.

Nog altijd lekker druk

Maar dat de twee met pensioen zijn, wil niet zeggen dat ze niks meer te doen hebben. Piet en Jany werken allebei al jaren  als vrijwilligers bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. En met hun eigen ervaringen van de Ramp zijn ze een mooie toevoeging. “Ik sta daar zelf in de winkel,” laat Jany weten. “Ik vind het geweldig om ook nu nog mensen te kunnen helpen en er zijn altijd mensen om mee te kletsen. En Piet loopt door het museum heen om mensen te woord te staan. Het doet ons heel goed dat we dat kunnen doen. De Ramp is een gebeurtenis die nooit vergeten mag worden. Wij zullen het zelf ook nooit vergeten, we waren tieners toen het gebeurde.”

Behalve hun vrijwilligerswerk stappen de twee ook graag nog op de fiets. Dan doen ze een rondje over het eiland of ze gaan zelfs naar Zeeland op de fiets. “Het is zo lekker rustig op het eiland,” vindt Piet. “Dan fiets je en dan kun je echt tot rust komen en genieten van de omgeving. En als we bij Stellendam komen halen we lekker een visje bij de Visafslag. Dan kunnen we daarna vol energie weer verder en terug naar huis. We genieten echt van die ritjes, het is heel fijn dat we dat nog kunnen doen.”

Maar ze gaan ook graag op vakantie. Zo zijn ze al zeker 60 keer naar Zwitserland geweest. Ook Israël hebben ze aangedaan en ze zijn afgereisd naar Canada. “Hopelijk kunnen we dat nog lang blijven doen. Auto inladen en gaan, op naar Zwitserland.”

Samen sterk

Jany en Piet vormen al 65 jaar een sterk team, maar ook hun geloof in God helpt hen door het leven heen. “Je moet je beseffen dat je bij elkaar bent gebracht en dat moetje niet verbreken,” zegt Piet. “We hebben bijzondere dingen meegemaakt en ons geloof heeft ons altijd enorm geholpen. Als je vasthoudt aan God, dan komt alles goed.”

“Je moet een hoop over hebben voor elkaar,” gaat Jany verder. “Je moet elkaar verder brengen, niet naar beneden trekken. En als we dan toch tips aan het geven zijn voor een goed huwelijk; overleg met elkaar over belangrijke dingen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen