Hella en Gerrit Robijn vieren briljanten huwelijk

Foto: Sam Fish

Maandag 26 juni was het de grote dag. Dat was dé dag dat Hella (87) en Gerrit (91) Robijn hun Briljanten huwelijk vierden. Dat deden ze samen met hun familie op een boot door de Biesbosch. “We hebben rondgevaren en heerlijk gegeten.”

Door Sam Fish

De ontmoeting is er een die je niet vaak hoort. Geen stapavondje, geen dansavond, niks daarvan. Het gebeurde allemaal in Rotterdam. “Ik liep stage bij een ziekenboeg tijdens mijn diensttijd bij de geneeskundige troepen,” vertelt Gerrit. Dat was een ziekenboeg voor militairen en Hella’s broer was militair. “Hij was van de trap gevallen en kwam bij Gerrit op de zaal terecht,” gaat Hella verder. “Daar zagen we elkaar voor het eerst.”

En Gerrit was meteen verkocht. “Meteen,” benadrukt hij. “Ik wist het meteen. Mensen doen zo moeilijk tegenwoordig, maar voor mij was het meteen duidelijk. Ik heb haar naar huis gebracht en gezoend. En dat was het.” Hella breekt in: “Eerst heb je me nog aan het werk gezet. Ik kreeg een kop koffie als ik zou helpen met de afwas.”

Vijf jaar later stapten de twee in het huwelijksbootje. “Dat duurde zolang omdat er geen woonruimte was op het eiland,” vertelt Hella. “Ik kwam zelf uit Rotterdam, maar wist dat Gerrit hier echt niet wilde wonen. Dus ik besloot met hem mee te gaan naar Goeree-Overflakkee. Maar dat betekende dus wel dat we wat langer moesten wachten. Zelfs na het huwelijk hebben we nog even apart gewoond omdat we moesten wachten op ons huis.” Samen kregen ze twee zoons en hebben ze inmiddels ook zes kleinkinderen.

Werk

Gerrit was een echte landarbeider. Eerst werkte hij bij een boer en later voor zichzelf op een eigen stuk grond. Tussendoor ging hij nog elf maanden in dienst, waarvan dus zes weken in Rotterdam. Maar dat is niet alles. Hij zat 29 jaar lang in de gemeenteraad van Dirksland en was vier jaar lang wethouder voor de PvdA.

Hella werkte voor haar huwelijk in het Groot Handelsgebouw voor Atwood Statistics. Dat was een Engels bedrijf waarvoor ze de administratie deed. Na het huwelijk is ze Gerrit gaan helpen op het land.

Tegenwoordig doen ze niet zoveel meer. “We hebben genoeg gedaan, we doen het nu lekker rustig aan,” laat Gerrit weten. Althans, rustig aan. De twee doen alles nog zelf in huis. De boodschappen, eten koken, schoonmaken, alles. “En we sjoelen graag, we hebben boven een sjoelbak staan,” gaat hij verder. “Ik ben wel beter dan Hella.” Zij valt hem dan ook meteen bij: “Dat komt omdat ik ook programma’s volg op tv en ik lees graag. Dus hij speelt vaker. Maar er komt een dag dat ik van hem win.”

Dirksland

Op zijn diensttijd na, heeft Gerrit altijd in Dirksland gewoond. “We hebben jaren aan de Beatrixlaan gewoond, dat beviel me toch wel beter dan hier,” zegt hij. Het stel woont sinds vier jaar in de Kamilleweije in Dirksland. “Het was daar veel levendiger. We woonden praktisch naast de Schakel en er liepen altijd wel mensen langs. Hier gebeurt werkelijk helemaal niets. Iedereen is erg op zichzelf en de helft van de gordijnen blijft de hele dag dicht. Dat vind ik oprecht wel jammer, ik zou willen dat we meer contact hadden met de buurt.”

Toch zijn er ook goede dingen aan hun nieuwe woning. “Het huis is nul op de meter, dus we hebben nergens omkijken naar. Het is altijd een aangename temperatuur in huis. En het is heerlijk dat we alles gelijkvloers hebben, dat is wel echt een goede vooruitgang. We zitten ook lekker dicht bij de supermarkt, daar kunnen we niet over klagen. En we zijn natuurlijk nog samen, dat is het allerbelangrijkst.”

Het geheim

Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn vraagt het stel hoe het met hen gaat. “Daarvoor moet je je leeftijd ook in acht nemen,” antwoordt Gerrit. “Als je dat vraagt aan iemand die 60 is, dan krijg je het antwoord ‘oh, prima’. Maar ik ben inmiddels 91 en als je daar bij stilstaat, dan gaat het eigenlijk heel erg goed. Hella is doof, maar verder gaat alles goed.” “Ik ben zo doof als een kwartel,” benadrukt ze.

Ook vraagt hij wat het geheim is van zo’n lang huwelijk. En daar heeft Gerrit een duidelijk antwoord op: “Het is heel simpel. Niet scheiden en niet doodgaan. Als die twee dingen lukken, dan is het heel makkelijk om zo lang getrouwd te zijn.”

Cookieinstellingen