Mevrouw Tanis viert honderd-en-derde verjaardag

Foto: Sam Fish

Kaarten en bloemen in overvloed. Mevrouw Cornelia Tanis, ook wel bekend als Kee van de Klarebeek, vierde op 17 november haar honderd-en-derde verjaardag! Dat is een feestje waard.

Door Sam Fish

Overigens wordt dat geen groot feest, dan kan ze helaas fysiek niet meer aan. Maar de oplossing daarvoor vindt ze alleen maar leuker en gezelliger. Er komt namelijk elke dag iemand anders bij haar langs voor haar verjaardag. En met dat tempo viert ze haar verjaardag tot het kerst is. “Dat is heel gezellig, daar ben ik heel blij mee,” laat ze weten.

Eén van die bezoekers voor haar verjaardag is burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. En dat is niet voor het eerst. “Gefeliciteerd mevrouw, wat ziet u er goed uit. Ik ben blij u weer te zien,” zegt ze bij binnenkomst. De twee raken meteen aan de praat en het gaat vooral over de boerderij waar ze ruim 70 jaar heeft gewoond.

Kee van de Klarebeek

Ze laat weten dat het heerlijk wonen is in de Vliedberg, daar zit ze nu zes jaar. Maar toch mist ze de boerderij wel. Ze heeft daar zeventig jaar gewoond, ook nog aardig wat jaren alleen toen haar man kwam te overlijden. Maar ze was een ster in het onderhouden van de boerderij. Ze wist precies bij wie ze moest aankloppen als ze iets nodig had. En zelf hield ze het altijd netjes opgeruimd en schoon. Ze zorgde voor de koeien en deed alles wat nodig was om alles draaiende te houden. Ze denkt dan ook wel dat haar man trots op haar zou zijn als hij het zou kunnen zien.

Haar man leerde ze al vroeg in haar leven kennen, op school. Hij zag haar op haar eerste dag met een stok bij het bord namen aanwijzen. Hij was toen meteen verkocht. “Hij was de liefste man ter wereld,” vertelt Kee. “Hij vroeg of ik meeging wandelen in het dorp. Dat was het stapavondje rond de kerk. Ik zei dat ik alleen mee zou gaan als ik voor hem mocht komen. En dat was dat.” Bij het stapavondje liepen de jongens de ene kant op en de meisjes de andere kant. Zo kwam je elkaar tegen en het was altijd een populaire manier om een verkering te vinden op het eiland.

Even terug naar vroeger

Inmiddels is de boerderij in nieuwe handen, maar het contact is goed. Afgelopen zomer mocht ze zelfs komen kijken toen de verbouwing was afgerond. “Ik voelde meteen dat zij daar ook gelukkig zijn. Dat maakt me heel blij,” vertelt ze.

Dat bezoekje brengt haar ook meteen terug naar vroeger en ze vertelt honderduit. “We hadden een hele grote kastanjeboom in de tuin staan. Dan kwamen er altijd kinderen kastanjes rapen. En we woonden aan de Klarebeekweg en dat was echt prachtig wonen. Zeker als alles in bloei kwam te staan. Zo mooi!”

Daarna vertelt ze ook dat ze heel veel heeft meegemaakt in die boerderij. De eerste fiets, wasmachine, stofzuiger, auto en tv. Maar ook de maanlanding heeft ze vanuit daar gevolgd. Dat vond ze toch wel spannend. “Je was toch benieuwd of het ging lukken.”

Visite

Sinds zes jaar woont mevrouw Tanis in de Vliedberg. Diverse keren stond ze bovenaan de lijst voor een appartement daar, maar ze was er nooit klaar voor. Totdat ze haar enkel brak. Ze kon niet lopen en ging tijdelijk naar de Vliedberg. Dat was het moment dat ze besloot te blijven. Een nieuwe omgeving en dat is even wennen. Want vanuit de boerderij ging ze altijd bij mensen langs. Met een boodschap of gewoon voor een simpel praatje. Dat is nu wel anders.

Nu komen de mensen echter maar graag bij haar op visite. Haar kinderen wonen niet bepaald in de buurt, maar hebben wel een schema om op visite te komen. Op de andere dagen zijn er altijd wel mensen uit het dorp die bij haar langs komen. Die komen haar bijvoorbeeld voorlezen uit de krant of bijbel. “Dat vind ik echt heel aardig, ik waardeer het enorm. Ze maken toch tijd vrij om dat voor mij te komen doen.”

Tot volgend jaar?

Vanaf de honderdste verjaardag komt de gemeente elk jaar langs bij een inwoners om hen te feliciteren. Het was dan ook al de vierde keer dat de burgemeester bij mevrouw Tanis op bezoek kwam. “Ik vond het weer erg gezellig, dankuwel. Ik hoop dat ik volgend jaar weer bij u langs mag komen,” aldus de burgemeester.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen