Koninklijke onderscheiding voor Leen Breeman

Foto: © Wim van Vossen Fotografie

Leen Breeman uit Den Bommel heeft wel een heel bijzondere vrijdagmiddag achter de rug. Op 21 oktober ontving hij namelijk een Koninklijke Onderscheiding.

Leen is vlak voor het weekend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman speldde hem de onderscheiding op. Dat deed ze uit naam van koning Willem-Alexander.

Breeman kreeg de onderscheiding omdat hij al jarenlang mantelzorger is voor zijn vrouw en dochter. Dat begon al in 1994. Bij zijn toen 2-jarige dochter Samantha werd een Yolk-tumor ontdekt. Met zijn vrouw Patricia zorgde Leen dag in dag uit voor haar. Pas tien jaar later werd Samantha gelukkig volledig genezen verklaard.

Hersentumor

Maar twee jaar later begon het hele circus opnieuw toen Leens vrouw de diagnose hersentumor kreeg. Ze werd twee keer geopereerd en dertig keer bestraald. Ze veranderde daardoor van een onafhankelijke, sterke vrouw in een zeer afhankelijke vrouw. Haar kortetermijngeheugen was ook ernstig aangetast. Sinds dien neemt Leen zeven dagen per week de zorg voor zijn vrouw op zich. Dat was aan de ene kant om zelf de controle te houden. Geen enkele verzorger weet immers beter waar zijn vrouw behoefte aan heeft dan hij zelf. Maar aan de andere kant ook omdat hij het doodnormaal vindt om zich weg te cijferen voor zijn Patricia. Dit alles deed en doet Leen naast zijn drukke baan als opzichter bij de buitendienst van de gemeente.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman benadrukte het belang van de mantelzorgers. Door de inzet van Leen kan Patricia thuis blijven wonen. De burgemeester beschreef Leen bij de uitreiking als een fijn mens. Hij heeft volgens haar het hart op de goede plek zitten. Ook de warmte van de mensen die aanwezig waren, laat hem hopelijk zien dat hij er niet alleen voor staat.

Leen Breeman koninklijke onderscheiding

Cookieinstellingen