Jubilarisfeestje bij EHBO Vereniging in Sommelsdijk

Foto: Sam Fish

De jaarvergadering van de EHBO Vereniging E.P.U. in Sommelsdijk was niet zomaar een vergadering. Op deze donderdag 28 april werden namelijk twee jubilarissen van de vereniging in het zonnetje gezet.

Door Sam Fish

In totaal ging het om drie jubilarissen, alleen kon één van hen helaas niet aanwezig zijn bij de avond. De twee jubilarissen die deze avond wel aanwezig waren kregen een speldje uit handen van Bert Grootenboer. Hij is de man van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Ik werd gevraagd omdat werkelijk niemand van de gemeente kon vanavond,” vertelt hij. “Vooral mijn vrouw vond dat erg vervelend en dus vroeg ze of ik niet langs wilde komen. Zelf zit ik in het bestuur van de voetbalvereniging en wij organiseren vaak een evenement. Ik voel me dan erg veilig als er mensen van de EHBO aanwezig zijn. Ik vond het daarom een eer om vanavond deze jubileumspeldjes uit te mogen reiken.”

Jolanda van Dam-Grinwis

De eerste jubilaris van de avond is Jolanda van Dam-Grinwis. Haar jubileum was eigenlijk vorig jaar al. Door corona kon dit echter niet gevierd worden. En dus is ze eigenlijk niet 25 maar 26 jaar lid van de EHBO. Hiervoor verdient ze een zilveren jubileumspeldje. Jolanda werkt bij de BENU apotheek in Sommelsdijk. Die twee werkzaamheden gaan perfect samen.

Krijna Klein-Van de Wende

Krijna Klein-Van de Wende is de tweede jubilaris van de avond en zij gaat nog een stapje verder. Met 40 jaar lidmaatschap heeft zij een gouden jubileumspeld verdiend. Krijna was 18 jaar lang voorzitter van de vereniging, maar heeft deze functie in 2014 neergelegd. Daarnaast heeft ze jarenlang EHBO-les gegeven op basisscholen op het eiland. En ze zat een tijd lang in het regiobestuur van de EHBO.

Mevrouw Mol-Lindhout

Een derde jubilaris kon helaas niet bij de jaarvergadering aanwezig zijn. Mevrouw Mol-Lindhout vierde ook vorig jaar haar jubileum. Zij zat toen ook 40 jaar bij de vereniging. Inmiddels heeft zij moeten stoppen met haar functie. “Ze was vrijwilliger om met de donateurskaarten te helpen,” vertelt Ineke van Gent. “We bedanken haar voor haar vele jaren aan inzet bij de vereniging. Ik ga persoonlijk bij haar langs om het speldje te overhandigen.”

Jubileumfeest

De jaarvergadering veranderde door het uitreiken van de speldjes in een jubileumfeest. En de twee kwamen nog achter een leuke anekdote. “Ik heb nog les gekregen van Krijna,” vertelt Jolanda, waarop Krijna goed na moet denken. Maar het klopt. “Ja, ik was vrijwilliger bij het EHBO-examen op de School met de Bijbel Koningin Beatrix in Ouddorp. Wat leuk!”

De twee zijn allebei begonnen bij de vereniging in Ouddorp voordat ze naar Sommelsdijk kwamen. “Ik vond het heel fijn om mensen te kunnen helpen als het nodig is,” vertelt Jolanda over haar drijfveer achter haar inzet. “Dat begon al heel vroeg. Ik heb natuurlijk op de basisschool EHBO-les gehad. Daarna heb ik herhaallessen gevolgd tot ik 16 was en bij de EHBO-vereniging mocht aansluiten. Ik heb er uiteindelijk ook mijn werk van gemaakt. Het versterkt elkaar op een positieve manier.”

Ook voor Krijna was dat de grootste reden om bij de EHBO aan te sluiten. “Mijn vader zat bij de EHBO, dus het willen helpen zit in mijn DNA. Het is een soort roeping. En ik vond het heel leuk om op scholen de lessen te mogen geven.”

Meld je ook aan

Als het aan de twee dames ligt, raden ze iedereen aan om zich aan te sluiten. “Het is handig voor je directe omgeving,” zegt Jolanda. “En daarbij raak je ook minder snel in paniek als er iets gebeurt. Je weet hoe je moet reageren als er iets aan de hand is en wat je kunt doen. Die kennis neemt heel veel zorgen en paniek weg.”

De EHBO Vereniging E.P.U. in Sommelsdijk telt op dit moment zo’n 40 leden. “Maar we kunnen altijd meer mensen gebruiken,” laat Krijna weten. “Dus als je denkt dat dit wat voor jou is, stuur dan een mailtje. Dan komt het helemaal goed! E-mailen kan naar [email protected].

Cookieinstellingen