Een briljanten huwelijk voor de familie Droger

Foto: Sam Fish

Vijf jaar geleden mochten we bij Jan (85) en Magda (82) Droger op bezoek in Dirksland. Zij waren toen 60 jaar getrouwd. Inmiddels vieren ze hun briljanten huwelijk, op een andere plek, maar nog steeds in Dirksland. En nog steeds gelukkig.

Door Sam Fish

Door een erfelijke aandoening is Jan slecht ter been. Ze moesten daarom hun huisje verlaten en gelijkvloers gaan wonen. “Ik kon de trap niet meer op, dus we moesten wel,” vertelt hij. “Ik mis ons oude huisje, maar we zitten hier ook heel fijn. Met deze woning en mijn rollator heb ik een klein stukje vrijheid terug gekregen. Zonder rollator val ik om en kom ik nergens. Het voelt alsof ik loop met de voeten van een ander.” Gelukkig heeft hij sinds een paar jaar ook een scootmobiel. “Zo kom ik ook nog buiten, dat is heel fijn. Lekker een eindje rijden, als het weer het toelaat.”

Het rijden met de scootmobiel is in plaats van de vele fietstochten die het stel altijd maakte. “Ik mis die tochten wel,” geeft Magda toe. “Maar ik ben blij dat we die herinneringen hebben gemaakt samen. Soms zitten we tv te kijken en dan zien we een herkenbare omgeving. Dan zeggen we ‘hé, daar hebben wij ook gefietst!’. Dat zijn mooie herinneringen om te hebben.”

De ontmoeting

Magda en Jan leerden elkaar kennen in Odion. Dat was een buurthuis in de Voorstraat van Dirksland. Er was een feestje aan de gang en ze waren allebei aanwezig. “Hoe is het mogelijk? Het klikte meteen,” vertelde Magda vijf jaar geleden stralend. En stralen doet ze nog steeds. Ook Jan kon zich de ontmoeting nog goed herinneren: “Van haar vader mochten we niet samen zijn. Ze was nog te jong.” De twee leerden elkaar kennen toen Magda slechts 17 jaar oud was.

Maar ondanks alles hebben de twee een manier gevonden om het te laten lukken. “We moesten vechten voor onze liefde. En dat is gelukt. We zijn nog steeds gelukkig.”

Familie

Magda en Jan kregen samen drie zoons: Jan, Kees en René. “Jan zien we helaas niet heel vaak. Kees komt altijd een tijdje voordat de grote dag echt plaats vindt. En René zien we dit weekend voor onze trouwdag. Die komt sowieso elke zes weken wel langs. Hij werkt in de zorg en dan helpt hij ook meteen een handje mee. Daar zijn we hem enorm dankbaar voor.”

Behalve drie zoons hebben ze ook vijf kleinkinderen en inmiddels ook 10 achterkleinkinderen. Maar een grote viering komt er niet. “Andere jaren gingen we heerlijk uit eten, maar ja, dat kan nu natuurlijk niet. Dat is tegenwoordig sowieso niet meer makkelijk, nu Jan slecht ter been is. Maar we zijn samen en dat is het belangrijkst. Het is leuk om de kinderen te zien voor onze grote dag en verder maken we er samen wat moois van.”

Hobby’s

Werken doen ze allebei niet meer. Jan was lang vrachtwagenchauffeur, maar heeft dat op moeten geven. Want ook na zijn pensioen reed hij nog vaak voor andere mensen om dingen te verhuizen. Tegenwoordig brengt Jan de dag vaak door in zijn stoel. Lekker de tv aan of een krantje lezen. “Ik lees ook graag de Truckstar en kijk graag naar het veldrijden op tv. En als het weer het toelaat, ga ik lekker met de scootmobiel naar buiten.”

Magda leest en puzzelt graag. Daarnaast doet ze graag handwerken en zorgt ze voor de huishouding. “Ik heb ook jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in de Geldershof en Bestenwaerd. Daar hielp ik met haken en breien. En bij één vrouw in het bijzonder hielp ik met het maken van dekens voor het buitenland. Door corona is dat helaas stil komen te liggen. Dat mis ik wel. Maar ik vermaak me goed hoor. Mijn rug is versleten, maar verder kan ik nog een hoop.”

Cookieinstellingen