Lammert en Jeanne Koning vieren diamanten huwelijk

Foto: Sam Fish

Jeanne (80) en Lammert (85) Koning wonen samen in Dirksland. Maar allebei komen ze niet van het eiland. Hun verhaal begint in het Friese Wolvega.

Door Sam Fish

Lammert is zelf een echte Fries en is geboren en getogen in Wolvega. Maar Jeanne komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Tijdens de oorlog kwam ze in Wolvega terecht waar ze uiteindelijk Lammert ontmoette. Dat gebeurde, zoals bij veel stellen uit die tijd, tijdens het stapavondje. Lammert was meteen verkocht, Jeanne moest vooral wennen aan zijn lengte. “Hij was enorm groot,” vertelt ze lachend.

Naar het zuiden

In Friesland was niet veel werk en dus solliciteerde Lammert bij de Shell. Hij werd aangenomen, vertrok deze kant op en na het huwelijk kwam ook Jeanne naar het zuiden van het land. Lammert begon bij de Shell als kraammachinist, maar ging uiteindelijk de planning in vanwege lichamelijke klachten.

Gezin

Eenmaal in het zuiden stichtten de twee ook een gezinnetje. Samen kregen ze vier kinderen. Inmiddels hebben ze ook twaalf kleinkinderen en zelfs al drie achterkleinkinderen. Zij zijn dan ook de reden dat de twee na Lammerts pensioen op het eiland zijn komen wonen. “We wilden graag in de buurt blijven voor de kinderen en kleinkinderen,” vertelt Jeanne. “Ik zou niet zo ver bij hen vandaan willen wonen. En maar goed ook, nu konden we samen deze dag vieren.” En dat hebben ze gedaan ook. Ze zijn bij Tij wezen kijken en bij de zeehonden in Stellendam. “Het was een hele leuke dag!”