Jaap en Nely Jordaan vieren 60-jarig huwelijk

Foto: Ity den Boer

Een prachtige dag voor Jaap (84) en Nely (80) Jordaan uit Sommelsdijk. Zij vierden op donderdag 19 september met burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman hun diamanten huwelijk.

Door Sam Fish

Het is een ontmoeting zoals voor zovele stellen op Goeree-Overflakkee. Toch blijft het een bijzonder moment. “Ik weet het nog goed, maar mijn vrouw mag het vertellen. Zij weet alles nog precies,” zegt Jaap en meteen wordt duidelijk waarom. “Het was 11 april 1955, het was Tweede Paasdag,” vertelt Nely lachend. “We kwamen elkaar tegen op D’n Diek in Middelharnis tijdens het wekelijkse stapavondje.”

Ze had Jaap al even gezien tijdens het stapavondje in Nieuwe-Tonge, waar ze vandaan komt, op de zaterdag ervoor. “Ik Middelharnis zag ik hem weer en we spraken af voor de zaterdag erna,” zegt ze. “Ik had niet verwacht hem nog te zien, maar hij kwam opdagen. Sinds dien zijn we samen.”

Werk

Jaap ging in november 1955 in dienst, maar een paar maanden na hun ontmoeting. “Ik heb 18 maanden in dienst gezeten bij de landmacht,” vertelt hij. “Verder heb ik 25 jaar bij de Gebroeders De Waal gewerkt. Ik maakte daar papieren fruitzakken, puntzakken voor de patat, noem het maar op. Maar op een gegeven moment werd de plasticverpakking populairder en was er voor mij geen werk meer.” Via zijn zwager kwam hij in Rotterdam terecht waar hij tot en met zijn VUT bij Waalhaven heeft gewerkt.

Maar ook Nely heeft altijd gewerkt. “Ik begon op mijn vijftiende als dienstmeisje bij de familie Mosselman in Nieuwe-Tonge,” vertelt ze. “Daar ben ik gebleven tot mijn zeventiende en toen ben ik naar de Darmverdelingsfabriek van Van Hessen gegaan. Die stond op de locatie waar nu de Albert Heijn van Sommelsdijk te vinden is.” Daar bleef ze tot haar huwelijk met Jaap. “Daarna ben ik vooral voor onze eigen huishouding gaan zorgen en hielp ik af en toe in de huishouding op andere plekken.”

Familie

Het stel kreeg samen drie kinderen. Inmiddels hebben ze ook drie kleinkinderen en is achterkleinkind nummer twee alweer onderweg. “We hebben een prachtige familie,” zegt Nely als ze trots wat foto’s laat zien. “We hebben afgelopen vrijdag met de hele familie onze trouwdag gevierd. We zijn lekker wezen eten bij het Wapen van Stellendam.”

Reacties