Diamant feest voor Gunter en Ans Schulz

Foto: Sam Fish

Feest voor Gunter (84) en Ans (81) Schulz. Ze vierden op woensdag 28 augustus alweer hun zestigste huwelijks dag. En wel samen met de burgemeester!

Door Sam Fish

Het stel komt oorspronkelijk niet van het eiland. Sterker nog, Gunter komt niet eens uit Nederland. “Ik ben geboren in Duitsland,” vertelt hij, maar daar hoor je niets van. “Ik heb nog nooit een cursus Nederlands gevolgd, maar ik heb bij het NRC gewerkt en schrijf heel veel. Ik heb het mezelf gewoon geleerd.”

Kennismaking

Twee mensen uit twee verschillende landen. Dan loop je elkaar niet zomaar tegen het lijf. “We zaten allebei bij een mandolinevereniging,” vertelt Ans. “Hij in Duitsland, ik in Rotterdam. Bij mijn vereniging zat een stel met familie in Duitsland en zij zaten ook bij een mandolinevereniging. Ik ben toen op uitwisseling geweest en zo heb ik Gunter ontmoet.”

Die ontmoeting was in 1953. Voor beiden was het liefde op het eerste gezicht. “We hebben elkaar drie jaar lang brieven geschreven en uiteindelijk is Gunter naar Nederland gekomen.”

“Mijn vader vroeg waarom ik perse naar het buitenland moest, maar ik was zó enorm verliefd op haar,” vertelt Gunter. “Ik moest wel. Ik kon en wilde niet zonder haar. “ In 1956 kwam Gunter naar Nederland en nog eens drie jaar later stapten ze in het huwelijksbootje.

Naar Flakkee

Het stel woonde jaren in Hoogvliet. “Het was best een gevaarlijke buurt met vechtpartijen en af en toe geweerschoten,” laat Gunter weten. “Onze kleindochter maakte zich zorgen om ons en haalde ons naar Flakkee.” Inmiddels woont het echtpaar alweer drie jaar in Sommelsdijk. “Het is hier prachtig. We doen alles te voet en we genieten van de rust en de aardige mensen. Iedereen is vriendelijk.”

“We zijn enorm blij dat we hier naartoe zijn gekomen, ik zou niet anders meer willen,” aldus Ans.

Reacties