100 kaarsjes voor jarige mevrouw Klem

Foto: Sam Fish

Op woensdag 20 februari mocht mevrouw Klem uit Herkingen 100 kaarsjes uitblazen. Ze vierde haar verjaardag met een woonkamer vol visite en een hoop gezelligheid.

Door Sam Fish

Een dag na haar echte verjaardag kwam er nog meer bezoek. Niemand minder dan burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman kwam mevrouw Klem feliciteren. “Van harte gefeliciteerd, wat een prachtige leeftijd,” zegt de burgemeester tegen de jarige Jet bij binnenkomst. “U ziet er ook nog zo goed uit.” “Van die leeftijd merk je niks hoor,” antwoordt mevrouw Klem kwiek en met een grijns. “En ik gebruik niks van Olaz hoor, dit is allemaal van mezelf.”

Mevrouw Klem is geboren en getogen in Herkingen en zou nergens anders willen wonen. “Ik heb hier alles wat ik nodig heb,” vertelt ze. Ze heeft de hele dag aanloop van mensen die op visite komen.

Werk
Mevrouw Klem zat niet stil in haar leven. “Mijn ouders hadden een familiebedrijf,” vertelt ze. Haar familie had een hoefsmederij die later gemechaniseerd werd voor auto’s en motoren. “Daarnaast was ik ook nog moeder en huisvrouw,” zegt ze trots. “Tegenwoordig is iedereen maar moe. Dat was toen nog niet, kon ook helemaal niet. Als je niets deed had je geen eten op tafel. Het was bikkelen.”

Gezondheid
Met een leeftijd als deze heeft mevrouw Klem een hoop veranderingen meegemaakt op het dorp. “Ik ben nog altijd heel erg blij met de supermarkt,” laat ze weten. Zo gaat ze nog altijd zelf met de rollator om de kleine boodschapjes. “De grote boodschappen halen wij voor haar,” legt haar zoon Leen uit.

Daarnaast woont ze ook nog volledig zelfstandig. “Ze krijgt twee keer per dag hulp om haar sokken aan te trekken, maar dat is het,” vertelt Leen. “Tot december kookte ze ook nog elke dag voor zichzelf.” Half december kreeg mevrouw Klem een kleine hersenbloeding en heeft ze een tijdje in het ziekenhuis gelegen en moeten revalideren in het Nieuw Rijsenburg. “Doordat ze niet heel veel ziet werkte dat revalideren niet echt. Hier thuis kent ze haar omgeving en kan ze veel makkelijker rondlopen. We hebben haar dus al vrij snel naar huis gehaald.”

Gezelschap
Ze mag dan al een eeuw zijn, mevrouw Klem gaat zeker wel met de tijd mee. Zo heeft ze een tablet en is ze gewoon te vinden op social media. “Ze zit nog op Facebook, Twitter en Instagram,” vertelt Leen. Daarnaast kletst ze ook nog heel wat af met de buitenlandse familie via FaceTime.

Hoewel haar man op 72-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand is mevrouw Klem zeker niet alleen. “We moeten vaak moeite doen om een vrij plekje te vinden bij haar,” zegt haar zoon lachend. “Ze heeft enorm veel aanloop, er is eigenlijk altijd wel iemand bij haar op bezoek.”

Zo ook op haar verjaardag. Een woonkamer vol visite met vrienden en familie, deels zelfs uit het buitenland. “Ik heb familie in Canada, die zijn gisteren langs geweest,” vertelt ze blij. “Ik heb ook nog heel veel kaarten gekregen.” Ze wijst naar de kast waar zo’n 150 kaarten op uitgestald staan. “En een brief van de koning! Heel bijzonder.” En met een bezoekje van de burgemeester kon haar dag helemaal niet meer stuk. “Ik vond het erg gezellig,” aldus een tevreden mevrouw Klem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen