Gerrit en Hella al 60 jaar gelukkig

Foto: Sam Fish

Op woensdag 27 juni was het een heugelijke dag voor Gerrit (86) en Hella (82) Robijn, het stel is namelijk alweer zestig jaar getrouwd! “We hebben het drie weken geleden al gevierd met alle kinderen en kleinkinderen, we zijn een paar dagen weg geweest,” vertelt Gerrit.

Door Sam Fish

Het verhaal van hoe het stel elkaar heeft leren kennen is er niet een uit duizenden. “Ik weet het nog heel goed, het was 11 mei 1953, het jaar van de ramp,” vertelt Hella. “Gerrit was in dienst in Amersfoort en gedetacheerd in Rotterdam, op de ziekenboeg, voordat hij door mocht naar Assen. Precies in die zes weken dat Gerrit daar zat viel mijn broer op het station van de trap en werd hij naar de afdeling van Gerrit gebracht. Ik kwam op bezoek bij mijn broer en ik zag daar Gerrit. Ik was meteen verkocht.”

Vijf jaar later stapte het stel in het huwelijksbootje. “We hadden geluk met het weer, het was prachtig, zoals vandaag, maar ’s avonds ging het stevig onweren en de dag erna was het hartstikke koud,” vertelt Gerrit. “We waren toen weg met de brommer en bij de overnachting moest de kachel aangezet worden, zo koud was het.”

Inburgeren
Voor Hella was de overstap van Rotterdam naar Goeree-Overflakkee geen moeilijke keuze. “Ik wist dat Gerrit niet in Rotterdam wilde wonen, hij had zijn eigen landbouwgrond, dus dat was geen optie. Ik wist dus dat ik Rotterdam zou moeten achterlaten,” vertelt ze. “Dat was niet erg hoor, ik ben niet zo moeilijk. Het taaltje daarentegen. Het was even wennen, maar ik kan het goed verstaan.”

“Ze had het zo onder de knie, Hella praatte namelijk met iedereen. Ze kan over een veiligheidsspeld nog een verhaal vertellen, dus die contacten waren al snel gelegd en dan komt het Flakkees vanzelf mee,” zegt Gerrit trots.

LEES OOK: Koninklijke Onderscheiding voor brandweerman Marinus van Loon

Familie
“We hebben twee zoons,” laat Hella weten. “Zij spreken wel Flakkees, maar niet tegen mij. Ze schakelen altijd heel goed over, maar raken in de war als Gerrit en ik tegelijk met ze praten.” De twee zoons hebben samen gezorgd voor zes kleinkinderen.

“We komen van een sterk geslacht,” zegt Gerrit. “Mijn ouders waren 73 jaar getrouwd. Mijn moeder werd 97 en mijn vader 100. Hij was nog hartstikke fit, letterlijk tot op zijn laatste dag. Toen was het ineens voorbij.”

Werk
Gerrit werkte zijn hele leven op het land, eerst bij een boer en later voor zichzelf. Tussendoor is hij nog elf maanden in dienst geweest, waarvan dus zes weken in Rotterdam, heeft hij 29 jaar in de gemeenteraad van Dirksland gezeten en was hij vier jaar lang wethouder.

Hella werkte voor haar huwelijk in het Groot Handelsgebouw voor Atwood Statistics. “Dat was een Engels bedrijf, ik deed de administratie voor hen,” legt ze uit. “Na ons huwelijk heb ik Gerrit geholpen op zijn land.”

Reacties