De provincie Zuid-Holland hield op maandagavond 22 april een informatieavond in de Staver over de werkzaamheden aan de N215. En daar kwamen aardig wat mensen op af.
Door Sam Fish
Het is misschien al opgevallen dat er bij Nieuwe-Tonge een hoop wordt gedaan langs de weg. De maximum snelheid is op een klein stuk verlaagd van 60 naar 50 kilometer per uur in verband met voorbereidende werkzaamheden. Nieuwe-Tonge is namelijk het grootste project van de werkzaamheden die eraan zitten te komen. Over een paar jaar kun je het dorp niet meer in via de Molenweg, tenzij je wandelt of op een fiets zit. Er komt namelijk een fietstunneltje vanaf de overkant en de grote weg gaat dan alleen nog maar recht door. Een stukje verderop in de richting van Oude-Tonge komt er een rotonde om het industrieterrein van Nieuwe-Tonge in te gaan. En nog iets verderop, waar de weg nu omhoog gaat, wordt de situatie ook volledig aangepast met een fly-over.
Die daadwerkelijke werkzaamheden staan op de planning voor het einde van het derde kwartaal van dit jaar. In totaal gaat het project bij Nieuwe-Tonge wel een aantal jaren duren. Maar er staat meer op de planning. Zo wordt namelijk ook het asfalt vernieuwd tussen Oude-Tonge en de Watertoren bij Dirksland. En verder wordt ook de afslag vanaf de N215 naar de Vroonweg, richting de Vliegers, aangepakt. Die wordt ruimer ingezet zodat het veiliger blijft voor fietsers die daar rijden.
In juni wordt er drie weken gewerkt aan de parallelweg tussen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. Dat begint bij Nieuwe-Tonge waar de eerste twee weken de parallelweg wordt verbreed. Op het stuk tussen de twee ingangen van Nieuwe-Tonge wordt de weg verbreed met fietssuggestiestroken. Dit moet de parallelbaan veiliger maken voor fietsers als er trekkers passeren. In de laatste week van die werkzaamheden wordt de parallelbaan tot het industrieterrein van Oude-Tonge opgeknapt met nieuw asfalt.
Deze werkzaamheden gebeuren allemaal ’s nachts. De provincie laat dan ook weten dat fietsers overdag gewoon gebruik kunnen maken van de parallelbaan.
Tussen nu en 2026 wordt dus het asfalt van de N215 in fases aangepakt. Dat gebeurt zoveel mogelijk ’s nachts en in het weekend. Tijdens de informatieavond was er nog geen exacte planning, alleen een ruime schatting. Deze planning gaat er echter wel komen. Daarin is dan te zien wanneer welk stuk wordt aangepakt, hoe lang de afsluiting duurt en wat de omleidingsroutes zijn.
Het is nog niet bekend of deze planning ook op de website van de provincie wordt gedeeld. Wel komt hij sowieso in de Bouwapp te staan. Heb je die app niet, dan is die te downloaden voor Apple en Android. Wil je dat niet? Dan zijn alle updates over de werkzaamheden aan de N215 ook te vinden op de website www.debouwapp.nl .