Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt hebben we naar schatting 25 tot 30% minder gewonden bij ongevallen.
Net iets te hard rijden, het gebeurt vaak zonder dat je het merkt. Maar het is niet de bedoeling, die snelheidsregels zijn er immer niet voor niets. Volgens de regels rijden voorkomt dus slachtoffers, maar ook het risico op een boete. Maak een punt van nul!
Soms onderschat je de risico’s van te hard rijden, bijvoorbeeld doordat het rustig lijkt op de weg. De slachtoffercijfers laten helaas zien, dat te hard rijden wel degelijk risico’s met zich meebrengt. In Zuid-Holland komen iedere dag 25 mensen niet ongeschonden thuis als gevolg van een ongeval. Daarbij speelt ook te hard rijden een rol: één op de drie dodelijke verkeersongevallen komt door te hoge snelheid.
Hoe harder je rijdt, des te meer tijd heb je nodig om tot stilstand te komen. Bij een rijsnelheid van 30 kilometer per uur heb je ruim 15 meter nodig. Rijd je 10 kilometer harder, dan heb je ruim 21 meter nodig. Bij regenachtig weer loopt dat nog verder op. De stopafstand bij 50 kilometer per uur is maar liefst 32 meter. ABS verkort deze remafstand niet.
Een botsing met 50 kilometer per uur staat gelijk aan een val van 10 meter. Dit is vergelijkbaar met de val van de derde verdieping van een flatgebouw.
Langzamer rijden en je houden aan de gepaste snelheid voorkomt veel slachtoffers. Ook e-bikes en speed pedelecs kunnen je verrassen doordat je vaak de snelheid van een fiets zonder motor verwacht. Wie zo’n snelle fiets gebruikt, moet vaak zelf ook wennen aan de snelheid, vergeleken met hun eerdere fiets. Dus wees allemaal alert. Kortom: rij rustig en hou je aan de maximale snelheid. En rem verder af op plekken waar het druk is, waar veel kinderen zijn, waar dat slim is. Zo zorgen we er samen voor, dat iedereen veilig thuis komt.
Samen maken we een punt van nul. Met elkaar maken we Goeree-Overflakkee een stukje verkeersveiliger en brengen we het aantal slachtoffers terug tot nul. Doe jij ook mee? www.maakeenpuntvannul.nl