Hoe zorgen we ervoor dat Goeree-Overflakkee in de toekomst een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem heeft?
Die vraag stond donderdagavond centraal tijdens de gemeenteraadsvergadering. De raad stemde in met de Startnotitie Energietransitie. Dat is een maatschappelijk energiesysteem voor Goeree-Overflakkee.
De gemeente zet hiermee een belangrijke stap naar een schoner en slimmer energie- en warmtesysteem voor ons eiland. Dat doen ze samen met partners Stedin, provincie Zuid-Holland, coöperatie Deltawind, waterschap Hollandse Delta en woningcorporatie Oost West Wonen. Op deze manier kunnen we in de toekomst onze woningen en gebouwen zonder aardgas verwarmen. En de energie die nodig is, wordt gewonnen uit schone, duurzame energiebronnen die ze zoveel mogelijk lokaal opwekken en opslaan. Zo zorgen ze voor betaalbare energie, minder uitstoot en een toekomstbestendig eiland dat klaar is voor nieuwe ontwikkelingen. Dat is belangrijk voor onszelf én de generaties na ons.
Op Goeree-Overflakkee wordt veel duurzame elektriciteit opgewekt. Dit biedt kansen voor ons eiland als Energiehub. Zo kunnen we op een slimme en innovatieve manier omgaan met het opslaan van lokaal opgewekte energie. Dat betekent dat we energie die we niet direct gebruiken, opslaan om te kunnen gebruiken op de momenten dat we het nodig hebben.
Het komende jaar wil de gemeente hier verder onderzoek naar doen. Zo willen ze komen tot een Energievisie en een plan van aanpak voor ons eiland. Ze zien hierbij niet één oplossing, maar een palet aan oplossingen op het gebied van opslag, opwek en gebruik.
Er gebeurt al heel veel op het eiland. Zo wordt een grote hoeveelheid groene energie opgewekt met zon en wind. Ook zijn er op het eiland veel innovatieve ondernemers die al heel ver zijn met het verduurzamen van hun bedrijf. En de gemeente loopt voorop met het demonstratieproject Stad Aardgasvrij.
In Stad aan ’t Haringvliet onderzoekt de gemeente samen met de inwoners en partners hoe het dorp collectief over kan stappen van aardgas naar groene waterstof, een duurzame energiedrager die ook opgeslagen kan worden.
Onze wind en zon zijn onze kracht. Om hier gebruik van te kunnen maken moet de gemeente dat vooral samen doen. Met partners op het eiland, met ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners. Vanuit de gedachte van het eiland als Energiehub zien ze grote kansen in collectieve warmteoplossingen. Deze gaan ze dan ook verder onderzoeken.
Belangrijk is dat als we kiezen voor collectieve oplossingen, we grip kunnen houden op de veranderingen. Zo voorkomen we dat ons elektriciteitsnet overbelast raakt en zorgen we voor een energiesysteem dat toekomstbestendig is. De startnotitie benadrukt daarom de gezamenlijke aanpak en het benutten van de kennis en ervaring die lokaal al aanwezig is.
De komende tijd werkt de gemeente stap voor stap aan een breed gedragen plan:
Met deze startnotitie geeft Goeree-Overflakkee richting aan een grote opgave: de energietransitie. We doen het stap voor stap. Met als doel; een duurzaam en betaalbaar energiesysteem voor Goeree-Overflakkee.