Eerste opruimacties Schoon Haringvliet

Foto: PR Schoon Haringvliet

Schoon Haringvliet, een initiatief van IVN, Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat, ruimt afval langs het Haringvliet!

Op 26 mei zijn er opruimacties in gemeente Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Westvoorne. Met de acties wil Schoon Haringvliet het Haringvliet schoner maken en voorkomen dat (plastic) afval in het water terecht komt. En dat is nodig, want vissen en vogels kunnen er bijvoorbeeld in verstrikt raken. Wie mee wil doen of zich aan wil melden kan informatie vinden op www.schoonharingvliet.nl.

Zwerfafval
Zwerfafval langs het water is slecht voor het milieu, dieren in het gebied zoals de lepelaar, steur en zeearend, en de mens. Daarnaast veroorzaakt het plastic soep in zeeën en oceanen. Afgelopen week was te lezen dat de EU een verbod wilt op wegwerpplastic in verband met de gevolgen voor het milieu. Ook langs het Haringvliet ligt het nodige afval dat makkelijk in het water terecht komt. Schoon Haringvliet organiseert een reeks opruimacties om dit te voorkomen.

Daarnaast moedigt het programma iedereen aan om ook dagelijks te helpen door elke keer iets mee te nemen en in de ‘Doe mee verlos de zee jutbakken’ te doen. Komende tijd zullen langs het strand van Rockanje tot aan Oostvoorne en langs het Haringvliet meer jutbakken worden geplaatst. Het doel van de jutbakken, geschonken door de partijen van AandeBak, is om zoveel mogelijk strandbezoekers bewuster te maken.

LEES OOK: Expeditie Haringvliet gaat weer varen!

Samen opschonen
IVN Natuureducatie, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en verschillende gemeenten werken samen in het project Schoon Haringvliet. Verenigingen en groepen inwoners worden aangemoedigd mee te werken door een stuk langs het Haringvliet, onderdeel van Nationaal Park NLDelta, op te schonen. Behalve het organiseren van opruimacties zet Schoon Haringvliet in op preventie en op onderzoek naar bronnen, verspreiding en andere, innovatieve opruimmethoden.

Reacties