Eerste lustrum voor Energieke Regio

Foto: Sam Fish

Vijf jaar geleden begon een groep enthousiastelingen aan het verwezenlijken van een ideaal om Nederland duurzamer te maken, te beginnen bij Goeree-Overflakkee. Nu, vijf jaar later, hebben 22 regio’s, met daarin 77 gemeentes, zich aangesloten bij Stichting Energieke Regio.

Door Sam Fish

“Het verduurzamen van een gebouw is belangrijk, maar als de mensen niet mee verduurzamen dan heb je er eigenlijk niets aan. De mensen in het gebouw zijn nog belangrijker als het gaat om duurzaamheid,” zegt Krijn Ratsma, voorzitter van de Stichting Energieke Regio. “Zij geven het door aan de nieuwe generaties, nemen het mee naar huis, delen het met vrienden en familie en zo moet het zich gaan uitspreiden.” Stichting Energieke Regio helpt bedrijven, maatschappelijke organisaties, verenigingen van eigenaars en woningbouwcorporaties met het verduurzamen van hun gebouwen. Ze verzorgen laagdrempelig en onafhankelijk advies, op maat gemaakt voor het bedrijf en werkt samen met lokale adviseurs. “Hoe eerder je begint met het verduurzamen van je bedrijf, hoe meer subsidie er nog beschikbaar is om je op weg te helpen,” geeft Krijn als tip.

“Niet alleen op Goeree-Overflakkee is de stichting goed bezig, ook landelijk maken jullie het verschil en daar kunnen we trots op zijn,” zegt wethouder Arend-Jan van der Vlugt, die namens de gemeente aanwezig is bij het lustrum. “Daarom mag ik jou, Krijn, namens de gemeente een cadeautje overhandigen als dank voor de inzet van de afgelopen jaren en als stimulans om vooral zo door te gaan.”

2020 energieneutraal
“Ons originele doel was om in 2030 energieneutraal te zijn,” vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt. “Maar toen kwam de eis van het rijk voor de windmolens erbij en hebben we maar gewoon de schouders eronder gezet en het voortouw genomen. Het nieuwe doel is dan ook dat Goeree-Overflakkee in 2020 energieneutraal is. En dat gaan we halen. Daarna is het doel om de overige energie die duurzaam wordt opgewekt op te slaan zodat we daarbij kunnen op de momenten dat het nodig is.”

LEES OOK: Leuk! Flakkeese onderzetters te koop bij Streekmuseum

Twente was de derde regio die zich aansloot bij de stichting. “Zij zijn bezig met een inhaalslag en we moeten ervoor zorgen dat wij hen voorblijven,” zegt Van der Vlugt. “Een regio die voorop loopt heeft namelijk een betere economie en een succesvollere samenleving. Samen moeten we het verschil maken, want dit kan de gemeente niet alleen.”

Tieleman Keukens
De lustrumviering vond plaats in de lunchroom van Tieleman Keukens, vooral omdat eigenaar Jan Tieleman een koploper is op het gebied van duurzaamheid. “Vijftien jaar geleden had ik een droom. Ik wilde een showroom met landelijke bekendheid die ook nog eens duurzaam is. Inmiddels zijn wel alweer tien jaar open,” vertelt hij. “We hebben een BKO-installatie, verlichting in de showrooms zijn LED-lampen, de bedrijfsauto’s worden langzaam maar zeker vervangen door elektrische auto’s en er komen in de loop der tijd nog eens vijfhonderd zonnepanelen bij.”

“Ik ben blij dat Krijn het initiatief heeft genomen om Flakkee op de kaart te zetten voor duurzaamheid. Niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen, kleinkinderen enzovoorts. Zij zijn de toekomst en het beste dat wij kunnen doen is ze een mooie wereld achterlaten,” aldus Jan Tieleman. “Ik raad dan ook elk bedrijf een budget te reserveren om te kunnen investeren in duurzaamheid binnen het bedrijf. Uiteindelijk betaalt het zich terug.”

Reacties