RGO neemt Edudelta College over

Foto: Sam Fish

De toekomst van het vmbo op Goeree-Overflakkee is veiliggesteld nu de RGO heeft besloten het Edudelta College per 1 augustus 2018 over te nemen. Dat maakte RGO-rector Arie Cové maandagochtend 9 april bekend aan het personeel van beide scholen. De nieuwe regeling gaat in met het nieuwe schooljaar.

Door Sam Fish

“Met het overnemen van het Edudelta leggen we een stevig fundament voor het voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee voor de komende decennia,” schrijft Cové in het Position Paper dat is gedeeld met de redactie van Groot Goeree-Overflakkee. “We zoeken al langer naar een natuurlijke samenwerkingspartner om het onderwijs in de volle breedte te kunnen verzorgen en het Edudelta is dan een logische keus. Een vmbo-school met een mooie geschiedenis en een prachtige toekomst. Bovendien heeft Edudelta de afgelopen jaren laten zien dat zij kwaliteit kan bieden. We zijn er trots op dat de RGO op deze manier het voortbestaan van Edudelta kan garanderen.”

Leerlingen
Uiteindelijk gaat het bij de overname van het Edudelta om de leerlingen en hun toekomst en met de komst van de beroepscampus wordt die toekomst gewaarborgd. De leerlingen zullen dan ook maar weinig verschil merken. “Als de leerlingen iets merken is het positief,” zegt Cové. “De RGO heeft een kleine vmbo-afdeling van maar veertig leerlingen en daar kun je niet heel veel verschillende richtingen voor aanbieden. Als wij na de zomer samen gaan met de vmbo-leerlingen van het Edudelta dan kunnen we een veel breder lessenpakket aanbieden met veel meer verschillende richtingen. We kunnen onze leerlingen voortaan dus veel beter voorbereiden op de toekomst.”

Samenwerking RGO en CSG Prins Maurits
De RGO en CSG Prins Maurits zullen het vmbo elk op hun eigen wijze vormgeven. In klas 3 en 4 wordt voor de beroepsgerichte vakken met elkaar samengewerkt. Hierdoor kunnen alle profielen door beide scholen worden aangeboden en kunnen ouders en leerlingen de school kiezen die het beste bij hen past. Voor de rector van CSG Prins Maurits, Adam van Heest, is de keuzevrijheid van groot belang: “Optimale keuzevrijheid voor ouders, omdat er met ingang van het nieuwe schooljaar – en dus voor de nieuwe leerlingen – geen verschil meer is in aanbod tussen het openbaar en christelijk onderwijs. Daar waar leerlingen werken aan hun beroepsvaardigheden kunnen we elkaar vinden.”

Beroepscampus
De twee scholengemeenschappen (RGO en CSG Prins Maurits) gaan samen invulling geven aan  de uitvoering van de beroepsgerichte vakken in de bovenbouw. Deze vakken worden vanaf 2020 verzorgd in de Beroepscampus aan de Langeweg. De rector en bestuurder van de RGO, Arie Cové, is hier duidelijk over: “Het antwoord op de vraag hoe het vmbo-onderwijs moet worden vormgegeven is samenwerking tussen twee sterke VO-scholen met een duidelijke identiteit. Deze samenwerking maakt ook een ruime keuze in de profielen mogelijk, daarom bieden CSG Prins Maurits en de RGO alle beroepsgerichte vakken over twee jaar gezamenlijk aan. Dit is een grote winst vooral voor de leerlingen!” Ook wethouder Onderwijs, Frans Tollenaar, is blij met deze ontwikkeling. “Door het onderwijs op deze wijze vorm te geven, kunnen we opleiden in alle beroepsprofielen. Het bedrijfsleven op Goeree-Overflakkee en daarbuiten kan door dit kwalitatief goede beroepsonderwijs rekenen op goed opgeleide vakmensen.”

Samenvoeging
De overname van het Edudelta was voor Cové een makkelijke keuze. “Het Edudelta past bij de ambitie die de RGO met succes nastreeft: onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen en bovendien eigentijds en innovatief met een hoge mate van kwaliteit,” schrijft de rector. “Edudelta is dit jaar door Elsevier uitgeroepen tot ‘Superschool’. Ook heeft de school duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan, niet alleen in de school maar ook in het curriculum.”

LEES OOK: Europa-dag op RGO met speciale gast

Een ander belangrijk speerpunt voor de RGO is het aangaan van samenwerking in de regio. “In ‘RGO en Edudelta samen’ zien we de toekomst voor de hele regio, toegespitst op onze vmbo-leerlingen. Het geeft ons de mogelijkheid doorlopende leerlijnen van het vmbo naar mbo te realiseren,” laat hij weten.

De twee scholen zullen vanaf het nieuwe schooljaar een doorstart maken. Of er ook een nieuwe naam komt voor de gecombineerde scholen is nog niet bekend. “Zover zijn we nog niet, die beslissing willen we uiteindelijk gezamenlijk maken met het personeel en wellicht de leerlingen en hun ouders,” aldus Arie Cové. “Ik hoor mensen vaak over de oude ‘tech’ en ‘de groen’, dat zijn begrippen op het eiland, dus ik zou er wel wat voor voelen om dat weer in ere te herstellen.”

Excellent onderwijs geborgd
Koos Samsom, bestuurder van Edudelta, is eveneens positief over het besluit: “Het uitgangspunt ‘Voortzetten van het huidige onderwijs op de huidige locaties met de vertrouwde docenten’ blijft gehandhaafd. Het excellente onderwijs (Edudelta College Middelharnis is Excellente School en beste AOC van Nederland) blijft op een goede manier behouden en wordt hiermee geborgd door de RGO en de gemeente. En het is goed dat  over de invulling van de beroepsgerichte vakken overeenstemming is over de samenwerking tussen RGO en CSG Prins Maurits, daarvan heeft het bedrijfsleven in de regio in de toekomst veel profijt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen