Stellendam is het vissende hart van Goeree-Overflakkee. Vanuit Stellendam zijn er een hoop schepen die aan pulskorvisserij (kort gezegd pulsvisserij) doen; beroepsvisserij waarbij met behulp van sleepnetten over de bodem wordt gevist naar tong, met als bijvangst schol.
Door Sam Fish
Het Europees Parlement heeft in januari ingestemd met een totaalverbod op pulsvisserij. Vanaf 2010 zijn er namelijk voor Nederland 84 vergunningen afgegeven om te mogen pulsvissen, met de voorwaarde dat er wetenschappelijk onderzoek aan boord zou plaats vinden om de gevolgen van de pulsvisserij in kaart te brengen. Toch is er jarenlang gevist zonder onderzoek te doen.
“Stellendam heeft uiteraard vergunningen gekregen met dezelfde voorwaarden. Er zijn nationale afspraken gemaakt over deze tak van de visserij en daar heeft iedereen zich aan te houden,” zegt Johan van Nieuwenhuizen, directeur van de visafslag in Stellendam. “Ik kan vertellen dat er in Stellendam schepen zijn die mee doen aan de onderzoeken en waarop zelfs nog meer onderzoek wordt gedaan buiten het officiële onderzoek om. Daarnaast kijken we ook in het innovatiecentrum hoe de pulsvisserij nog verbeterd kan worden.” De pulsvisserij is namelijk een relatief nieuwe manier van vissen. “In Parijs is in 2015 een akkoord ondertekend om met zijn allen de CO2 uitstoot tegen te gaan, wat beter is voor het milieu. Pulsvisserij sluit daar perfect op aan,” vertelt Van Nieuwenhuizen. “Als we op dit tempo doorgaan dan wordt het wetenschappelijk onderzoek volgend jaar april afgerond en wordt de conclusie gepresenteerd. Wij vissen hier met hele duurzame technologie en deze is nog jong genoeg om verder door te ontwikkelen. Maar de vissers zijn terughoudend door de dreigende mogelijkheid dat de pulsvisserij wordt afgeschaft, want als je nu nog gaat investeren en volgend jaar mag het niet meer, dan is dat zonde van het geld.”
Totaalverbod
De dreiging vanuit het Europees Parlement is nu dus een totaalverbod op de pulskorvisserij. “Hier in Stellendam zijn alle tongvisboten uitgerust met het pulsmechanisme. Als dat verboden wordt dan hebben we een groot probleem. De vissers moeten dan terug naar een andere techniek,” legt Van Nieuwenhuizen uit. “Maar dat geldt niet alleen voor Stellendam, dat geldt voor heel Nederland. De Nederlandse visserij loopt ver voorop. In het innovatiecentrum komen vissers uit heel Nederland, en zelfs uit het buitenland, op bezoek om meer te leren. Daarom hebben we met het innovatiecentrum op de visafslag ook geïnvesteerd in de pulsvistechniek. De eerste resultaten zijn positief en we denken dat we het nog veel beter en duurzamer kunnen maken. Maar dan moeten we wel de kans krijgen.”
LEES OOK: Dirksland brainstormt over de toekomst van de Watertoren
Onderzoek
Het wetenschappelijk onderzoek waarvoor de vergunningen zijn uitgegeven moet uitsluitsel geven over de duurzaamheid van de techniek en wat het doet met de visstand. Het totale onderzoek duurt zo’n vier jaar en als Nederland in 2010 meteen was begonnen dan waren de resultaten in 2014 al bekend geweest. “Het is stom dat er wordt gezegd dat er geen onderzoek is gedaan,” zegt Johan van Nieuwenhuizen. “Het onderzoek loopt en volgend jaar april wordt het opgeleverd. Alle schepen hebben daar een rol in. Je kunt een onderzoek doen met 20 schepen, maar als je hetzelfde onderzoek doet met ruim 80 schepen dan geeft dat een duidelijker beeld van de situatie.”
Puls versus Boom
Bij pulsvisserij worden kleine stroomstootjes afgegeven die ervoor zorgen dat de vissen van de bodem afkomen en in de visnetten terecht komen. Een duurzamere en milieuvriendelijkere vorm van visserij dan het boomkorvissen waarbij er kettingen over de zeebodem worden gesleept en dus een groot deel van de bodem vernield wordt. “Het vissen met kettingen zorgde ervoor dat de vissen af en toe een tik kregen van zo’n kettingen. Dat liet dan al snel een rotte plek achter op de vis. Met de nieuwe pulstechniek krijgt de vis een klein schokje en blijft hij veel beter houdbaar. We zien ook een prijsstijging in het product door de kwaliteitsverbetering. Er is dus genoeg wetenschappelijk bewijs dat de pulsvisserij beter is voor de natuur,” aldus Johan van Nieuwenhuizen, directeur van de visafslag in Stellendam.