Nieuwe raadsleden geïnstalleerd

Foto: Sam Fish

Wederom een volle raadszaal in het Rondeel in Middelharnis, dit keer voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

Door Sam Fish

Zowel oude als nieuwe raadsleden leggen deze avond de eed of belofte af waarna ze een bloemetje krijgen en het boek ‘Ik Raadslid’, een handleiding tot het zijn van gemeenteraadslid. Het boek is ook voor de reeds zittende raadsleden, aangezien de samenleving constant verandert. Voor de nieuwe raadsleden is er tevens een inwerkprogramma. De eerste reguliere vergadering vindt plaats op donderdag 12 april.

“Samen bent u een afspiegeling van de politieke voorkeuren,” sluit burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman de installatie af. “U zult besluiten nemen die van directe invloed zijn op de leefomgeving van de inwoners, en soms zijn die besluiten onomkeerbaar. Ik heb er vertrouwen in dat u weloverwogen keuzes zult maken. Zorg ervoor dat het thuisfront achter u staat, want zonder hen lukt het niet. Wees scherp op de dossiers, maar wees zuinig op de onderlinge banden. En houd de belangen van de burger op de eerste plaats.”

Coalitiegesprekken
Na afloop van de installatie van de nieuwe raadsleden wordt ook bekendgemaakt dat de coalitiegesprekken zijn gestart. De gesprekken worden gevoerd door SGP, Vitale Kernen, VVD en CDA, de grootste partijen van de nieuwe gemeenteraad. De eerste verkennende gesprekken vonden plaats op 23 maart.

“De genoemde partijen hebben het vertrouwen uitgesproken in een mogelijke coalitie van de SGP VKGO, CDA en VVD. De intentie werd door alle aanwezigen uitgesproken op constructieve wijze de verkennende gesprekken voort te zetten om te bezien of daadwerkelijk tot een coalitie kan worden gekomen,” laat Kees van Dam (SGP) weten. “Gestart wordt met het gelegenheid geven aan alle fracties in de nieuwe gemeenteraad om input te leveren voor het op te stellen raadsprogramma dan wel coalitieakkoord. Volgende week zal op basis van de ontvangen input een concept raadsprogramma dan wel coalitieakkoord worden opgesteld, dat in de periode daarna met elkaar besproken zal worden.”

LEES OOK: Oude gemeenteraadsleden zijn uitgezwaaid met cadeau’s en lintjes

Bloemen
“Iedereen die hier gisteren ook aanwezig was heeft gezien dat alle raadsleden zowel gisteren als vandaag een bos bloemen heeft gekregen,” gaat Kees van Dam verder. “Iedereen, behalve de stabiele factor van de raad; burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. En daarom wil ik graag mijn bos bloemen afstaan aan haar, om haar te bedanken voor de inzet en de goede werkzaamheden als voorzitter van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee.” Waarna hij zijn bos afstaat aan de burgemeester. “Ik maak dat later nog wel goed met mijn vrouw,” grapt hij ter afsluiting.

Reacties