Rijden op waterstof op het eiland

Foto: Sam Fish

Op vrijdagmiddag 8 december kwamen meerdere partijen bijeen in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk voor de ondertekening van een belangrijk document.

Stel je eens voor, niet rijden op benzine of diesel, maar op waterstof. Een toekomstidee dat op Goeree-Overflakkee erg dichtbij lijkt te komen. En met de aanleg van een waterstoftankstation bij Oude-Tonge komt dat toekomstidee nog dichterbij! “Het eiland is bezig met een evolutie op het gebied van energievernieuwing. Dit is de proeftuin voor energietransitie met zonnepanelen, windmolens en zoals vandaag centraal staat; rijden op waterstof,” zegt Commissaris van de Koning Jaap Smit vol trots. “Het is een prachtig project waar veel ondernemers, gemeentes en provincies een voorbeeld aan kunnen nemen en het is een mijlpaal in de ontwikkeling van de waterstofindustrie van Nederland.”

Ambitie
“Ik noem Goeree-Overflakkee vaak als voorbeeld bij andere gemeentes voor hoe het ook kan,” vertelt Jaap Smit. “Dit eiland heeft een enorme ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn en jullie gaan dat halen, dat geloof ik oprecht. Misschien halen jullie geen 100 procent, maar zelfs 120, want jullie denken groot en dan is er een hoop mogelijk. Jullie mogen het eiland met recht Energy Island noemen.”

Ondertekening
“Wat hier straks ondertekend wordt is een small step for mankind, but a big step for Flakkee, zoals de Amerikanen dat zouden zeggen,” grapt Smit. “Maar liefst 28 nationale en internationale partijen ondertekenen het allereerste regionale groene waterstofconvenant met de naam ‘Convenant groene waterstofeconomie Zuid-Holland: Proeftuin Energy Island Goeree-Overflakkee’. Dat is een hele mond vol, maar het is iets om trots op te zijn.”

Met de ondertekening van het convenant zetten de partijen zich in om economische kansrijke projecten te onderzoeken en waar mogelijk te realiseren via een programmatische aanpak.

LEES OOK: Jeugdhulp centraal tijdens werkbezoek gemeenteraad

Het convenant werd onder toezicht van zo’n 100 geïnteresseerden, wethouders en de burgemeester ondertekend door de gemeente Goeree-Overflakkee, de gemeente Rotterdam, Commissaris van de Koning Jaap Smit namens de Provincie Zuid-Holland, Hyundai, Proton Ventures, Van Peterstraten Groep, Van Kessel Olie, Van Iperen, Deltalinqs, Connexxion / Transdev, Yara, Stedin Holding BV, H2-platform, VNO-NCW west, KNV, Siemens, Toyota / Louwman & Parqui B.V., Corporatie Deltawind, TNO, ECN, Smart Water / FOGO, GasUnie, TU Delft, Port of Rotterdam / HBR, Woongoed GO, Fides Wonen, Beter Wonen en Taskforce Bouw.

Waterstof
Goeree-Overflakkee is na 2020 een energieproducerend eiland, wat inhoudt dat er meer stroom wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt. Van duurzame elektriciteit kan ‘groene’ waterstof gemaakt worden, wat een grote rol gaat spelen in de energiehuishouding, de mobiliteit op het eiland en de verduurzaming van grondstoffen in de landbouw en industrie.

Het begin van de overstap naar rijden op waterstof wordt gekenmerkt door de bussen die tussen Rotterdam en Goeree-Overflakkee gaan rijden op waterstof. Het tankstation bij Oude-Tonge is echter nog niet klaar, dus kunnen de bussen op dit moment alleen nog tanken in Heinenoord.

Reacties

Cookieinstellingen