Van der Vlugt vervangt eerste armatuur

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op woensdag 29 november heeft wethouder A.J.C. van der Vlugt – onder toeziend oog van medewerkers van de gemeente, CityTec en Philips Lighting – symbolisch het eerste armatuur gemonteerd aan een lichtmast in de Dabbestraat in Oude-Tonge.

Hiermee gaf de wethouder het startsein voor een grootschalig vervangingsproject op Goeree-Overflakkee.

In de periode tot week 3 van 2018 vervangt CityTec 3.414 (van in totaal 10.500) armaturen aan de openbare verlichting van de gemeente Goeree-Overflakkee en het Waterschap Hollandse Delta. Hiermee geeft de gemeente invulling aan haar ambities om in 2020 energieneutraal te zijn. De vervanging gaat een besparing van 40 procent opleveren in de energiekosten over dit gebied.

De uitdaging
Na een recente aanbesteding is de firma CityTec uit Alblasserdam gekozen als aannemer voor het bovengrondse deel van de openbare verlichting. Bij deze aanbesteding zijn de betrokken aannemers uitgedaagd om mee te investeren in het betreffende lichtmasten-gebied van de gemeente en het waterschap. CityTec had het beste plan en is aangewezen als aannemer. Op 1 mei 2017 is de overeenkomst ingegaan en is gestart met de voorbereidingen van dit grootschalige vervangingsproject.

LEES OOK: Juf Geerte uit Ouddorp verrast met loftrompet en Buddy Vedder

Samenwerking met Philips Lighting
CityTec werkt samen met Philips Lighting, die voor dit project een groot deel van de armaturen levert. Deze nieuwe armaturen zijn voorzien van led-verlichting en van het Philips CityTouch-systeem. Met dit systeem kunnen armaturen op afstand worden bediend, om bijvoorbeeld storingen uit te lezen.

Doelstellingen
Het besparen van energie door het toepassen van led-verlichting helpt de gemeente Goeree-Overflakkee bij het realiseren van haar duurzaamheidsambities om in 2020 energieneutraal te zijn. Tevens voldoet de gemeente hier in één keer aan de doelstellingen van het SER Energieakkoord. De gemeente heeft in haar beleidsplan vastgelegd dat ze een ‘donkertebeleid’ toepast. Dat wil zeggen: verlichten als het moet, donker als het kan. Door het toepassen van dimprogramma’s kan er gerichter worden verlicht op tijden dat het nodig is. De verlichting kan bijvoorbeeld zachter branden op rustige momenten in de nachtperiode. Dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de veiligheid voor het verkeer en de omgeving.

Minder storingen
Naast de besparing op energie zal er ook aanzienlijk bespaard kunnen worden op storingen. Led-armaturen zijn veel minder storingsgevoelig dan conventionele armaturen en hebben veel minder tussentijds onderhoud nodig. Dat bespaart weer op de voertuigbewegingen en natuurlijk in de kosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen