Vrouwen tonen interesse in politiek

Foto: Maria Evers

Het is nu aan de blanke, oudere man om vrouwen in zijn gelederen op te nemen. De wil is er zeker bij de vrouwen. Dat bewees de grote opkomst bij de avond ‘Vrouwen meer politiek actief’ donderdagavond in ’t Rondeel. Gastsprekers waren Ger van der Velde (VVD) en Lilian Jansen (SGP).

Tekst en foto: Maria Evers

“Ze zijn niet te vinden,” hoor je vaak als excuus voor het ontbreken van vrouwen in het bedrijfsleven, politiek en talkshows. Bij zo’n geweldig opkomst als vrijdagavond in ’t Rondeel in Middelharnis, moet je je toch in alle oprechtheid afvragen, of dat wel klopt. Misschien is het meer de huidige manier van vergaderen en politiek bedrijven, gecombineerd met de eigen onzekerheid, wat vrouwen tegenhoudt.

Daarbij komt natuurlijk het aantal uren dat in het metier gaat zitten. Lilian Jansen, SGP-vrouw uit Vlissingen is er wel een volle werkweek mee bezig. Maar… zij vormt een eenmensfractie en stopt veel tijd in haar contacten met de burgers. Petra ’t Hoen, raadslid voor de PvdA op Goeree-Overflakkee, komt er in een vierkoppige fractie met 10 uur per week aardig mee uit. Voordeel is dat zij graag stukken leest en zich verdiept in haar dossiers.

LEES OOK: Hoog bezoek voor CuraMare

Ger van der Velde uit Zonnemaire, bekend op het eiland als voormalig en laatste burgemeester van Goedereede, is erin gerold. “Zelf had ik gedacht mijn hele leven boerin te blijven.” Zij kreeg pas interesse in politiek, toen er zaken speelden op Schouwen-Duiveland, die haar tegenstonden. Haar man heeft altijd achter haar keuzes gestaan en stimuleerde haar ook weer om te solliciteren naar de functie van burgemeester van Tholen, haar huidige functie. De hele zaal luistert ademloos als Van der Velde  boeiend vertelt over haar ervaringen, die niet altijd even prettig waren.

Lilian Jansen kwam in de actieve politiek terecht toen er in Vlissingen geen mensen waren die op de lijst van de SGP wilden. “Ik zei tegen mijn vader, zet mij er dan maar op!” Nu kwam Lilian uit een politiek bewust gezin. “Mijn vader was jaren raadslid en thuis aan tafel ging het ergens over.” Toch was het voor haar een hele gebeurtenis. Ze werd het eerste vrouwelijke SGP-raadslid en dat feit kon rekenen op veel media-aandacht. Maar Lilian, nuchtere Zeeuwse zei, als ze weer eens werd gevraagd om op televisie te verschijnen: “Als je me wilt spreken, kom je maar naar Vlissingen.” Zo wist ze heel wat media-aandacht voor de stad te krijgen.

De avond werd georganiseerd door de drie vrouwelijke raadsleden Thea Both (CDA), Addy Reijerkerk (VVD) en eerder genoemde Petra ’t Hoen. Tussen de bedrijven door droeg Els van Wageningen eigen gedichten voor. Ook burgemeester Ada Grootenboer was van de partij: “De politiek zou een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij.” Momenteel zijn slechts 3 van de 29 raadsleden vrouw. Gezien de grote opkomst is er wel degelijk interesse bij vrouwen voor politiek.

Reacties

Cookieinstellingen