Collectief zonnedak voor Ooltgensplaat

Foto: DeltaWind

Op verenigingsgebouw ’t Centrum in Ooltgensplaat komt een collectief zonnedak met 228 panelen waar inwoners van Goeree-Overflakkee mede-eigenaar van kunnen worden.

Eneco biedt deze ‘ZonneHub’ aan in samenwerking met Coöperatie Deltawind en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Bewoners die zelf geen geschikt of eigen dak hebben kunnen zo ‘op afstand’ toch hun eigen zonnestroom opwekken en daarmee op een duurzame manier hun energierekening verlagen. Voor mensen die overwegen om zelf energie op te wekken met zonnepanelen maar dit niet op hun eigen dak willen of kunnen biedt de ‘ZonneHub’ een uitkomst. Coöperatie Deltawind werkt samen met Eneco en de gemeente Goeree-Overflakkee aan de ontwikkeling van collectieve zonnedaken op Goeree-Overflakkee. “De ambitie van Deltawind is om uiteindelijk in iedere dorpskern op Goeree-Overflakkee een collectief zonnedak te realiseren. Zo brengen we schone energie op een makkelijke manier naar mensen toe”, legt Monique Sweep, directeur van Coöperatie Deltawind uit.

LEES OOK: Roze in Blauw ook actief op Flakkee

Directe verlaging van de energienota
Op de daken worden zonnepanelen geplaatst die zijn aangeschaft door omwonenden. Zo kan men op eenvoudige wijze een steentje bijdragen aan het milieu én aan de portemonnee. Want naast dat men de stroom zelf opwekt, hoeft men hier ook geen energiebelasting over te betalen. Eneco zorgt ervoor dat de energienota direct verlaagd wordt, en regelt onder meer ook de installatie, het onderhoud, en inzicht in de opgewekte stroom. De verlaging van de energierekening komt neer op circa 30 euro per paneel per jaar, met een rendement van circa 4,5%.

228 zonnepanelen voor omwonenden
Het multifunctionele gebouw ’t Centrum biedt ruimte voor 228 zonnepanelen. De Gemeente als eigenaar van het pand stelt dit dak ter beschikking om zonnepanelen zo voor iedereen toegankelijk te maken, ook als ze in beschermd dorpsgezicht wonen of in een huurwoning. De paneelprijs bedraagt €305,- euro. Meedoen kan al vanaf één paneel. Meer informatie over de ZonneHub in Ooltgensplaat is te vinden op www.zonnehub.nl/ooltgensplaat.

Postcoderoos
De ZonneHub maakt gebruik van de Postcoderoosregeling van de overheid: deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven – net als bij zonnepanelen op eigen dak – geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. Een van de voorwaarden die de overheid hieraan stelt is dat zij en het dak zich in dezelfde “postcoderoos” bevinden. De ZonneHub op ’t Centrum in Ooltgensplaat is open voor inwoners uit Ooltgensplaat, Middelharnis, Achthuizen/Langstraat, Zuidzijde, Den Bommel, Oude-Tonge en Stad aan ’t Haringvliet.

LEES OOK: CityTec regelt voorlopig de verlichting op Goeree-Overflakkee

De overheid garandeert de belastingkorting voor een periode van 15 jaar. Dit is beter dan zonnepanelen op het eigen dak; waarbij de toekomst van de salderingsregeling nog onzeker is.

Goedereede
Ook in Goedereede stelt de Gemeente op korte termijn een van haar daken beschikbaar. Gert-Jan van Veen – bewoner van een huis met beschermd stadsgezicht – is één van de initiatiefnemers, en

presenteert de plannen vanavond (16 mei) tijdens de dorpsvergadering. Naast Goedereedenaars kunnen ook inwoners uit Stellendam, Ouddorp, Dirksland en Melissant mee doen aan dit initiatief.

De verkoop start naar verwachting in juni. Bij grote interesse in de daken op Ooltgensplaat en Goedereede zullen er meer collectieve zonnedaken volgen.

Meer informatie over de ZonneHub in Ooltgensplaat is te vinden op www.zonnehub.nl/ooltgensplaat. Op de hoogte blijven van andere zonnedaken op het eiland, waaronder het dak in Goedereede? Mail naar [email protected]

Reacties