Mensen, ga stemmen!

Foto: Sam Fish

Op woensdag 18 maart mag iedereen van 18 jaar en ouder (weer) stemmen. En dit jaar doen we dat niet één, maar twee keer. Er wordt dan gekozen voor de Provinciale Staten en het Waterschap.

Natuurlijk gaan alle verkiesbare partijen campagne voeren, ze willen ten slotte allemaal winnen. En het is voor sommige mensen moeilijk om te kiezen op we ze nou toch moeten stemmen. Soms zit er niet één partij bij waar je het helemaal mee eens bent. Maar dat is geen reden om helemaal niet te stemmen. “Ik heb geen verstand van politiek”, “Ik weet niet eens waar het over gaat”, of “De partij waar ik op stem wint toch niet”. Een paar smoesjes die elke keer weer terug komen.

Blanco stemmen
Als iemand niet gaat stemmen, gaat hun stem automatisch naar de grootste partij. Daardoor zal ‘jouw’ partij inderdaad niet winnen (tenzij dat inderdaad de grootste partij is). Maar kun je nou echt niet kiezen, stem dan blanco.

Het is heel simpel. Je meldt je bij de stemlocatie. Daar krijg je dit jaar twee stembiljetten. Daar kun je op aankruisen op welke partij je stemt. Je kunt echter ook niks invullen en hem direct weer inleveren in de daarvoor bestemde bakken. Op deze manier vervalt de stem en gaat die niet naar de grootste partij. Een grotere opkomst en geen ‘gratis stemmen’ voor een partij waar je niks mee hebt.

Het kost niet veel moeite, het is geen breinbreker en als je niet weet op wie je moet stemmen, dan is dit een goede oplossing. Maar natuurlijk is het altijd beter om gewoon een partij en een persoon te kiezen om op te stemmen. Op die manier zijn er misschien wel veranderingen waar iedereen beter van wordt.

Maar wat je ook besluit om te doen, ga in ieder geval stemmen. We hebben er niet voor niets recht op.

Stemfie Top 10
Het stemmen kan ook leuker gemaakt worden door een stemfie te maken tijdens het stemmen. Stuur deze door naar [email protected], deel hem met ons op Twitter of plaats hem op onze Facebookpagina. Wie weet komt jouw foto terug in onze Top 10.

Meer informatie
Wil je meer weten over de verkiezingen en waar we nu precies op stemmen? Dat kan! Voor meer informatie over de Waterschapsverkiezingen, kijk dan op www.waterschappen.nl. Voor de Provinciale Staten kunt u terecht op www.kompas2020.nl. Of bekijk de filmpjes hieronder.

Reacties