Alcohol en sport gaan niet samen

Foto: Sam Fish

Sporten is gezond, dat weten we allemaal, maar om een goede wedstrijd nou te vieren met een biertje, dat is niet zo slim.

“Sport en gezondheid gaan hand in hand en daar hoort alcohol niet bij. De gemeente Goeree-Overflakkee is dan ook vóór de preventie en het terugdringen van het alcoholgebruik in een sportkantine,” zegt burgemeester Ada Grootenboer tijdens de informatieavond over alcoholgebruik bij sportclubs, georganiseerd door de gemeente in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF. “De gemeente biedt een helpende hand aan de clubs om de alcoholtoename terug te dringen.”

Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en feest wat bij sportclubs vaak het geval is. “Jaren geleden, toen ik nog klein was, gold voor roken hetzelfde. Er stonden altijd sigaren en sigaretten op tafel als er visite kwam. Zie hoe we dat hebben kunnen veranderen. Het is de bedoeling dat met alcohol hetzelfde gebeurt,” aldus de burgemeester.

Sport en alcohol
Het is wetenschappelijk aangetoond dat alcohol je reactievermogen vertraagt, het veroorzaakt spierpijn en het verslechtert je conditie, effecten die je niet kunt gebruiken op het sportveld. Daarnaast kan een te grote hoeveelheid alcoholinname ervoor zorgen dat je IQ zo erg zakt dat je zelfs naar een lager niveau moet op school.

LEES OOK: Gemeente GO en Stedin voor energieneutraal eiland

“Sinds een paar jaar is het de regel dat er geen alcohol wordt geschonken aan kinderen onder de 18 jaar. In Nederland wordt die regel door 16,7 procent van de sportclubs gehandhaafd. Dat zijn er heel weinig, al is het meer dan in 2015, toen leefden maar 8,6 procent van de sportclubs de regel na,” vertelt Matthea Kwint van NOC*NSF. “Daarnaast is het ook heel moeilijk controleren wie het drinkt. Als er door een 19-jarige een kratje bier wordt gehaald voor het winnende team in de kleedkamer, dan kun je met zekerheid zeggen dat daar ook minderjarigen bijzitten die een biertje nemen. En daarna stappen ze weer vrolijk op de scooter om naar huis te rijden.”

Steeds jonger
Nico van de Lely, kinderarts in Delft, en kinderarts M. Bax-van Berkel uit Dirksland waren aanwezig bij de informatieavond om duidelijkheid te geven over alcohol bij kinderen. “Het blijkt dat kinderen steeds vroeger alcohol drinken en de kinderen die al vroeg beginnen met het drinken van alcohol hebben vier tot zes keer meer kans op een alcoholverslaving op latere leeftijd dan kinderen die netjes wachten tot ze achttien jaar zijn,” vertelt dokter Van de Lely. “Daarnaast zijn de drankjes van tegenwoordig ook sterker en drinken ze weg alsof het limonadesiroop is. Dat komt bij een kind heel hard aan. Sterker nog, er gaan zes kinderen per jaar dood aan alcoholinname.”

Het zijn berichten waar de zaal, die vol zit met mensen van sportverenigingen op Goeree-Overflakkee, stil van wordt. “Wij besteden in het ziekenhuis in Delft, op de alcoholpolie, elk jaar ruim 24 miljoen euro aan het oplappen van de kinderen die worden binnengebracht. Ze hebben een infuusnodig, hechtingen voor een gat in het hoofd, ontsmettingsmiddel voor de schaafwond op de knie, de maag moet leeggepompt worden, sommigen hebben zelfs brandwonden.”

Ook in Dirksland zit sinds december 2014 een alcoholpolie. “We hebben in anderhalf jaar tijd 56 patiënten gehad. Daarvan was de grootste groep tussen de 13 en 16 jaar oud,” vertelt Bax. “De kinderen die binnenkomen worden niet alleen behandeld voor hun verwondingen, ze worden gescreend om te kijken waar het alcoholgebruik vandaan komt, er wordt geprobeerd herhaling te voorkomen door uitleg te geven over de acute en chronische gevolgen van alcohol en ze moeten verplicht naar de kinderpsycholoog. Op deze manier willen we voorkomen dat ze nog eens bij ons op de afdeling belanden.”

Groepsdruk
De grootste groep nuttigt de alcohol buiten, op straat, bij een bushalte of in het park en daarna bij vrienden thuis op een feestje. Daar komt vaak nog bij dat er sprake is van groepsdruk. In films, tv-series, maar ook gewoon in het dagelijks leven komt het erg vaak voor dat jongeren elkaar over halen om alcohol, en zelfs drugs, te nuttigen omdat ze er anders niet bijhouden. De angst om buiten gesloten te worden is dan vaak groter dan al het andere dat hen tegenhield alcohol te drinken.

LEES OOK: Avondopleiding voor Nederlands als tweede taal

“Ik wil wel duidelijk maken, er is niks mis met alcohol. Het is geen enkel probleem als je af en toe een drankje neemt, maar drink met mate en pas vanaf 18 jaar. En drink het daar waar het hoort. Op een sportclub sport je en ben je gezond bezig, daar hoort geen alcohol bij,” aldus kinderarts Nico van der Lely.

Oplossing
Wethouder Gerrit de Jong was ook aanwezig tijdens de informatie in verband met zijn portefeuilles van sport, volksgezondheid en jeugd, wat perfect aansluit op de avond. “Wij als gemeente staan voor een positief jeugdbeleid en daarom streven wij ernaar om het goed te doen,” zegt hij. “Zoals burgemeester Grootenboer net al aangaf, we willen als gemeente een positieve en stimulerende rol aannemen en u helpen het alcoholgebruik bij uw sportclub te verminderen. Kom maar met een plan, wij helpen u graag met een projectsubsidie.”

“Het is belangrijk dat we een cultuurverandering veroorzaken en daar moeten we met z’n allen ons best voor doen,” vindt kinderarts Bax. “En dan heb ik het niet alleen over de sportclubs, maar ik denk dat dat wel een goede plek is om te starten. Een ouder heeft een voorbeeldfunctie en als de ouders kunnen veranderen, dan zijn de kinderen niet ver meer. Ik denk dat we er vooraal naar moeten streven om die tap pas later open te gooien.” Op dat idee kwam erg veel gerommel uit de zaal, dus of dat voor hun een goede oplossing is, is nog de vraag.

“Er is met supermarkten en slijterijen een convenant gesloten met daarin de afspraken over het verkopen van alcohol en het zou heel fijn zijn als we zo’n zelfde convenant kunnen ondertekenen met alle sportclubs op het eiland. Ik denk dat het een belangrijke stap is naar de vermindering van alcoholgebruik bij sportclubs,” aldus de burgemeester.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen