Ministerie Economische Zaken bezoekt Goeree-Overflakkee

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op uitnodiging van wethouder Van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee brachten enkele topambtenaren van het ministerie van Economische Zaken op vrijdag 27 januari een werkbezoek aan het eiland.

Tijdens het bezoek kregen de genodigden een goede indruk van de verschillende initiatieven op Goeree-Overflakkee op het gebied van zorg en welzijn, economie, duurzaamheid en innovatie.

Tijdens het werkbezoek op 27 januari werden verschillende sociale, economische, innovatieve en duurzame initiatieven op Goeree-Overflakkee onder de aandacht gebracht bij de delegatie van het ministerie. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt namelijk topsectoren door garantieregelingen en investeringen. Topsectoren zijn negen sectoren waarin Nederland wereldwijd toonaangevend is. Omdat Nederland veel geld in het buitenland verdient aan handel en industrie, is het behouden van een sterke internationale concurrentiepositie een belangrijke pijler voor onze welvaart.

LEES OOK: Gemeentebestuur op werkbezoek in Stad aan ’t Haringvliet

United Fish Auctions (UFA) en Visserij-Innovatiecentrum
De delegatie van het ministerie startte haar bezoek bij de visafslag in Stellendam (UFA) en kreeg informatie over het visserijcluster waarin vissers, de visafslag, de scheepswerven en de Visserijschool samenwerken aan innovatieve visserij. Aansluitend bezochten de gasten het Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland, waar nieuwe visserijtechnieken en aanpassingen aan vistuigen en netwerk worden getest.

Paulina.nu, Smart Water en innovatief bouwen
Na het bezoek aan Stellendam, volgde een presentatie over Paulina.nu, een initiatief waarin inwoners, ondernemers, gemeente en zorgverlening van Goeree-Overflakkee samen uitmuntende zorgvoorzieningen en gezondheidsprogramma’s verder ontwikkelen en dichtbij aanbieden. Aansluitend volgde een presentatie over Smart Water, een strategie voor de regionale economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee, waarbij ook het onderwijs nauw betrokken is. Daarna was er een presentatie over innovatief bouwen met de natuur en werden projecten als Punt West, Brouwerseiland en het toekomstige vaarverbinding tussen de Grevelingen en het Haringvliet toegelicht.

Franzen Landbouw, Greenpoint en Stedin
Na de presentaties volgde een bezoek aan Franzen Landbouw in Dirksland, een innovatief agrarisch bedrijf met plannen voor een proefboerderij van ongeveer 600 hectare. Vervolgens ging het gezelschap naar Greenpoint in Oude-Tonge en ontving informatie over de bouwplannen van het eerste duurzame tankstation in Nederland met onder andere een waterstof vulpunt.

Op Goeree-Overflakkee wordt volop ruimte geboden voor innovatie die duurzame ontwikkelingen versnelt. Wethouder van der Vlugt lichtte de ambitieuze doelstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee toe om in 2020 volledig energieneutraal te zijn door energiebesparing en duurzame energieopwekking via zon, zee en wind. De huidige productie is al goed voor zo’n 35%, in 2020 is de verwachting dat er zelfs meer energie opgewekt dan gebruikt wordt. Goeree-Overflakkee is hiermee koploper in de zogenaamde energiestransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar volledige duurzame energiebronnen. Het werkbezoek werd afgesloten met een presentatie van Stedin, die met meer dan100 miljoen investeerde in het netwerk en de transformatorstations op het eiland en nu wil investeren in opslag en omvorming van stroom naar waterstof, ammoniak en ‘groen’ gas.

LEES OOK: Landelijke Opschoondag op Flakkee, doe je mee?

Wethouder Van der Vlugt, portefeuillehouder innovatie en duurzaamheid, blikt terug op een geslaagde dag; “Tijdens het volle, maar afwisselende programma van het werkbezoek zijn nieuwe contacten gelegd en worden er nadere afspraken gemaakt. Afspraken om samen te zorgen voor duurzame economische groei, innovatie, goede zorg en welzijn op ons mooie eiland!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen