Brouwersdam heeft duinbalkons gekregen

Foto: Sam Fish

De Brouwersdam is de verbinding tussen Goeree-Overflakkee en Zeeland en is een prachtige plek om van te genieten. Dat genieten kan nu nóg beter door twee nieuwe duinbalkons!

Door Sam Fish

Een duinbalkon is eigenlijk precies zoals het klinkt. En plateau in de duinen waarop je kunt genieten van het prachtige uitzicht aan alle kanten. Op de Brouwersdam zijn twee van deze balkons gerealiseerd. Eén ter hoogte van Beachclub ’t Gorsje en de tweede is te vinden tussen strandtenten Zee en Natural High. De officiële opening was op maandag 3 juni bij die tweede locatie. Een goede locatie, aangezien deze ook is uitgerust met fotoframe. Voor de gelegenheid was daar een lintje omheen geknoopt die werd doorgeknipt door wethouder Henk van Putten en John Ellenbaas, voorzitter van de Pioniers Brouwersdam.

De vergunning voor de balkons werd in december 2021 al aangevraagd. De totstandkoming is dan ook een nauwe samenwerking geweest tussen diverse partijen. Dat zijn Pioniers Brouwersdam, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee en Eilandmarketing van beide regio’s. “Met dank aan de inzet van betrokken professionals zijn we erin geslaagd om deze balkons op een duurzame en veilige manier te realiseren, zonder de integriteit van de waterkering aan te tasten. De duinbalkons zijn gebouwd met stelconplaten en robuuste materialen en passen perfect in het stoere karakter van de Brouwersdam.”

Rustpunt

Beide duinbalkons staan bovenaan de Brouwersdam, ter hoogte van het fietspad. Met de bankjes, prullenbakken en natuurlijk het uitzicht, vormt het een mooi rustpunt tijdens een fietstocht. Zo zie je aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant het Grevelingenmeer. Op het balkon zijn ook informatieborden te vinden met wat er allemaal te zien en te doen is in de buurt. Daarnaast zijn beide duinbalkons ook uitgerust met een laadpaal voor elektrische fietsen.

Nog meer laadpalen

Maar de duinbalkons zijn niet de enige locaties met een laadpaal voor elektrische fietsen. Op diezelfde middag werden er bij Paal10 namelijk ook laadpalen onthuld. Bij deze strandopgang staan vier palen met elk vier stopcontacten. En dat is niet alles. Ook bij strandopgangen 3, 5 en 9 zijn vier palen neergezet voor elektrische fietsen.

Opladen kan daar elke dag tussen 11.00 en 22.00 uur en is helemaal gratis. “Het is vanuit de gemeente een manier om mensen te stimuleren om op de fiets naar het strand te komen”, vertelt wethouder Henk van Putten. “Voor het plaatsen hebben we gebruik kunnen maken van een subsidie van de provincie en het stroom dat verbruikt wordt, wordt betaald door de strandtenten die ernaast staan. We hebben begrepen dat zij vaak vragen krijgen van gasten of zij hun accu mogen opladen in de zaak. Nu is dat gewoon makkelijk geregeld. We hopen vooral dat we met deze laadpalen emissieloos rijden kunnen stimuleren onder toeristen en inwoners.”

onthulling fietslaadpalen paal 10

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen