Onderscheidingen & erepenning bij RTM

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De RTM (Rotterdamsche Tramweg Maatschappij) uit Ouddorp ontving zaterdagmiddag 24 september een Koninklijke erepenning.

Ook werd de heer J.C. de Bruin uit Rotterdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en heer E. van der Reiden uit Brielle werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Loco-burgemeester Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de onderscheidingen uit tijdens het 50-jarige jubileumfeest van de RTM.

De RTM ontving de Koninklijke erepenning in verband met hun 50-jarig bestaan. Deze onderscheiding symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. Het ontvangen van een erepenning is zeer bijzonder. Er zijn op Goeree-Overflakkee drie verenigingen/stichtingen die dit ereteken eerder hebben ontvangen: Damvereniging Denkenzet, Fanfareorkest De Hoop en Gemengd Koor Excelsior.

LEES OOK: Enquête voor en over vrijwilligers

De RTM werkt uitsluitend met vrijwilligers, en geen van de vrijwilligers krijgt een vergoeding. Eén van die vrijwilligers is de heer J.C. de Bruin uit Rotterdam. Hij begon in 1972 als opleider en examinator van de RTM. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van het materieel. Hij leidt jongeren op om onderhoud uit te kunnen voeren en tot stoker en machinist voor de stoomlocomotieven. Vanaf 1978 is hij ook opleider en examinator van stokers en machinisten voor diverse spoorwegorganisaties in Nederland. Daarnaast is hij schrijver van historische boeken. Zo schreef hij vijf boeken over spoor- en tramweghistorie. Een andere vrijwilliger is de heer E. van der Reiden uit Brielle. Hij is sinds 1976 archivaris van Museumstichting RTM. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van het RTM-archief en betrokken bij het digitaliseren en op korte termijn inzichtelijk en digitaal maken van het uitgebreide archief. Ook is zijn belangrijke taak bij de RTM het restaureren en verzorgen van het schilderwerk van al het materieel en in goede staat houden van de gebouwen. Daarnaast is hij conducteur en betrokken bij het baanonderhoud.

Reacties