Bezorging van stempassen mogelijk aangepast

Foto: Erik Smit

Kiezers krijgen bij volgende verkiezingen hun stempassen misschien op een ander moment thuis gestuurd.

Bij de vorige verkiezingen verliep de bezorging in sommige gemeenten moeizaam. Daarom worden de wettelijke regels mogelijk aangepast. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Nu is het zo dat mensen hun stempas uiterlijk twee weken voor de verkiezingen thuis ontvangen. Dit gebeurt via de gemeente. Als dat niet goed is gegaan, kunnen ze in hun gemeente een vervangende stempas aanvragen. Als ze dat schriftelijk doen, moet dat uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen binnen zijn. Afgelopen november ging het in Amsterdam, Goirle, Noordoostpolder en Middelburg fout. Daar kregen inwoners hun stempas te laat of helemaal niet.

De Jonge zegt dat hij met PostNL heeft gesproken over de problemen. De minister wil laten onderzoeken of het nodig is om de termijnen “voor de bezorging van de stempas, de vervangende stempas, de kiezerspas en de schriftelijke volmacht” te verruimen. Hij laat in het midden of dat betekent dat er eerder moet worden begonnen met bezorgen, of dat er dichter bij de verkiezingen nog kan worden bezorgd.

Verkiezingen

De eerstvolgende verkiezingen staan gepland op donderdag 6 juni. Die dag mogen we naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dit zijn reguliere verkiezingen voor de zittingsperiode van 2024 tot 2029 van het Europees Parlement. Voor Nederland zijn er 31 zetels verkiesbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen