Dit is het RAD Afvalnieuws van maart 2024

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van maart 2024.

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om restafval. De naam verklapt het al een beetje, dit moet in de zwarte container en mag dus niet bij het PMD-afval worden weggegooid.

Het tweede product is er een die wel bij het PMD mag. Dat is namelijk blik, bijvoorbeeld van soep of knakworsten. Zo’n blik is gemaakt van metaal en valt dus onder de M van de PMD. Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.

Pasen

Maandag 1 april is het Tweede Paasdag en staan de voertuigen van de RAD stil. Ook het kantoor is die dag gesloten. Daarom is voor sommige plaatsen de inzameling van het afval gewijzigd. In Achthuizen, Den Bommel, Goedereede, Nieuwe-Tonge, Ooltgensplaat, Ouddorp en Stad aan ’t Haringvliet wordt het PMD opgehaald op zaterdag 30 maart. In Stellendam wordt die inzameling verplaatst naar dinsdag 2 april.

Restafval

De dienstverlening van de RAD aan de gemeente Goeree-Overflakkee is gericht op een betere service op grondstoffen en op het verbeteren van de efficiëntie van de afvalstoffeninzameling. Zo kunnen ze de kosten voor de inzameling in de hand houden en de inwoners zo veel mogelijk helpen om hun afval gescheiden in te zamelen.

Bied jij elke keer dat wij langskomen voor je ‘grijze bak’ je container met restafval aan? Vast niet. Want uit de inzameldata blijkt dat het overgrote deel van de inwoners van Goeree-Overflakkee niet bij elk inzamelmoment de restafvalcontainer aanbiedt. Zo’n 83% van de huishoudens doet dat nu al minder dan één keer per vier weken (minder dan dertien keer per jaar). Als de RAD één keer per vier weken in plaats van één keer per twee weken het restafval komen ophalen, helpen ze de gemeente om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk houden. Ze hoeven immers minder vaak te rijden en minder rijden is nog duurzamer ook.

Vanaf april komt de RAD dan ook eens per vier weken het restafval inzamelen. De planning verandert daardoor en dus kan het zijn dat de ophaaldag voor jouw dorp verandert. Deze veranderingen zijn te vinden in de Afvalkalender van de RAD. Deze is inmiddels helemaal compleet en gevuld tot het einde van het jaar.

Aanbieden en weghalen

Op de juiste inzameldag bied je je container(s) uiterlijk ’s morgens om 8.00 uur aan op de aanbiedplaats. De inzameltijden kunnen namelijk altijd veranderen. Zeker in de weken van feestdagen kan het voorkomen dat de RAD eerder langskomt, omdat ze dan dubbele routes rijden. De container mag de avond voor de dag van legen vanaf 20.00 uur op de aanbiedplaats staan.

Op de inzameldag zelf haal je je geleegde container om uiterlijk 20.00 uur weer weg. Als je container langer blijft staan, blokkeer je de doorgang van je buurtbewoners en mogelijk ook het verkeer. Dus zet deze na het legen weer op je eigen perceel.

Sommelsdijk opgelet

In het Afvalnieuws is er al een aantal keer gezegd dat een bepaald dorp op moet letten. Deze maand is het de beurt aan Sommelsdijk. Inwoners krijgen in de week van 25 maart, deze week dus, een brief van de RAD. Lees de brief aandachtig door, dan kom je in april niet voor verrassingen te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen