Dit is het RAD Afvalnieuws van februari 2024

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van februari 2024.

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om hard plastic. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderspeelgoed of een wasmand. Dit mag niet bij het PMD-afval worden weggegooid.

Het tweede product is er een die ook niet bij het PMD mag. Dat is namelijk piepschuim. Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.

Goedereede opgelet

In het vorige Afvalnieuws moest Melissant hun brievenbus in de gaten houden. Nu is het de beurt aan inwoners van Goedereede. In de week van 11 maart valt er een brief van de RAD op de mat. Hierin staat meer informatie over het omwisselen van de blauwe papiercontainer.

Afvalhelden

In heel Nederland zetten zo’n 30.000 medewerkers zich dagelijks in voor het inzamelen van afval en grondstoffen. Zij houden de milieustraten draaiende en houden de straten, plantsoenen en riolen schoon. Deze mensen vervoeren het afval en recyclen en verwerken het. Van 4 tot en met 10 maart is het de Week van de Afvalhelden. Deze week zet Nederland deze mensen in het zonnetje. De RAD doet dat voor hun eigen Afvalhelden, want hun werk gaat altijd door.

En dat is maar goed ook, want zonder deze helden zou het land een stuk minder schoon, gezond en veilig zijn. Hun werk doet ertoe. Dat geldt voor Alle Afvalhelden. Van inzameling en transport tot de groenbeheerders en de verwerking.

PMD

Sinds januari wordt het PMD-afval elke week huis-aan-huis ingezameld. Dat betekent dat alle verzamelcontainers overbodig worden. Het was al bekend dat deze zouden verdwijnen en nu is bekend wanneer. In de week van 26 februari, deze week dus, verdwijnen alle PMD-verzamelcontainers op het eiland. Dit is nodig omdat die containers vaak te veel ander afval bevatten. Ook staat er regelmatig (veel) afval naast de containers. En dat is niet de bedoeling.

Voortaan dus alleen de zakken aanbieden op de plaats waar ook de containers worden geleegd. Het liefst aan de kroonringen, maar als die er niet zijn, dan gewoon op de grond. Doe dit op de inzameldag voor 8.00 uur of de avond ervoor na 20.00 uur.

Afvalkalender

De Afvalkalender van de RAD laat precies zien wanneer welk afval wordt opgehaald. Tot nu toe liep die kalender tot en met maart. Maar inmiddels is deze gevuld tot het einde van het jaar. En dus kun je nu heel makkelijk zien wanneer welk afval wordt opgehaald voor de rest van het jaar.

Let op: Het kan zijn dat er na maart andere dagen worden aangehouden. Check dus goed de Afvalkalender!

Landelijke compostdag

Gaat al jouw groente-, fruit- en tuinafval in de ‘groene bak’? Mooi! Dan kan de gft-verwerker er perfect compost van maken. Tijdens de Landelijke Compostdag kan iedereen daar kennis mee maken. De RAD bedank dan ook iedereen voor het gescheiden aanleveren van het gft-afval. Dit gebeurt op zaterdag 23 maart.

Op deze dag worden op de milieustraten gratis compost uitgedeeld. Elke bezoeker kan drie zakken meenemen, zolang de voorraad strekt. Dit geldt op de milieustraten in Middelharnis en Goedereede van 8.00 tot 13.30 uur. Als je compost komt ophalen, hoef je geen afspraak te maken voor de milieustraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen