Slempempers in actie tegen McDonald’s Oude-Tonge

Foto: PR McDonald's

De Flakkeese band Slempempers maakt zich hard tegen de komst van de McDonald’s bij Oude-Tonge.

Door Sam Fish

De band maakte afgelopen december al het nummer ‘Stop de kinderlokker’. En nu hebben ze het meegenomen naar de gemeenteraad. Op donderdag 11 januari was er namelijk een presentatieavond voor de raad. Daarbij krijgt iedereen de kans om in te spreken als ze dat willen. De band plaatste een oproep op Facebook om massaal in te spreken. Daar kwamen wel wat reacties op. Arjan Verlegh van de snackwagen in Oude-Tonge had zich aangemeld om te spreken, maar die was niet aanwezig. Wel was er Natasja Vuik die zich had aangemeld om in te spreken.

De oproep op Facebook is inmiddels door de band verwijderd.

Drie punten

De band is op drie punten tegen de komst van een McDonald’s. Punt één is het zwerfafval. “We zien nu al heel veel McDonald’s afval op het eiland zwerven, terwijl de dichtstbijzijnde vestigingen in Spijkenisse, Goes en Dordrecht staan. Hoe moet dat als er daadwerkelijk één in Oude-Tonge komt?” zo schreven ze eerder deze week op hun Facebookpagina.

Hun tweede punt is het feit dat de gemeente zich in 2015 aansloot bij het landelijk initiatief ‘Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Eén op de zeven kinderen heeft namelijk overgewicht en dat is ook hier op het eiland een ding. “Hoe rijmt de gemeente dit met de komst van een Mac?” vragen de mannen zich af. En tot slot hebben ze het over de lokale horeca. “Zij hebben een vreselijke tijd achter de rug met corona. Veel horeca ging over de kop of kon net overleven. Met het toestaan van een multinational op het eiland, steekt de gemeente de lokale ondernemers een dolk in de rug,” zo klinkt in hun post.

Inspraak

Het was dus Natasja Vuik die op de spreekwoordelijke spreekstoel plaatsnam. Zij haalde alle drie de punten aan in haar spreektijd, maar vulde het nog even extra aan. Zo heeft ze zelf in de buurt van een McDrive gewoond. “Het leek er regelmatig op Italië tijdens een stakingsdag van de vuilnisdienst. Het zwerfafval reikte werkelijk kilometers ver. Dat moet je niet willen.”

Daarbij haalde Vuik aan dat meer dan de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht heeft. “Dat zijn cijfers van de Rijksoverheid. En Goeree-Overflakkee zit daar zelfs nog 4 tot 5 procent boven,” vertelt ze. Dat eerste klopt inderdaad, in 2022 had 50,2 procent van de volwassenen matig tot ernstig overgewicht. Volgens de website Oozo zou dat op Goeree-Overflakkee 55,2 procent zijn. Er is echter niet duidelijk uit welk jaar die cijfers komen en ook weten we niet zeker hoe betrouwbaar die website is. Maar duidelijk is dat het een hoog percentage is.

Tot slot maakte ook Vuik zich zorgen om de lokale horeca met de komst van de Mac. “Er zijn twee scenario’s mogelijk, als je het mij vraagt. Scenario één is dat we meer fastfood gaan eten en dat er dus nog meer overgewicht komt. En daarbij zullen mensen ook meer korte afstanden rijden met de auto en ik weet niet of je dat moet willen. Of scenario twee waarbij we dezelfde hoeveelheid fastfood blijven nuttigen en er dus minder mensen naar de lokale horeca gaan.”

Reacties

Zo’n inspraakmoment bij de presentatieavond voor de gemeenteraad is een mooi moment om in gesprek te komen met de raad. Zij kunnen vragen stellen naar aanleiding van wat er gezegd is, of ze kunnen op een andere manier reageren op het onderwerp. Na afloop van de inspraak van Vuik is er niet gereageerd vanuit de gemeenteraad. Het programma ging meteen door met een presentatie over het openbaar vervoer.

De band vind het teleurstellend dat er niet gereageerd is vanuit de raad. “Het is een burger die komt inspreken omdat ze zich zorgen maakt. Dat er dan niet gereageerd wordt, vinden we niet netjes. Maar we laten het sowieso niet los. Als er wordt aangekondigd dat er een vergunning wordt verleend door de gemeente, dan is er zes weken om in beroep te gaan. We konden nu zelf niet inspreken door vakantie, maar zodra die vergunning wordt geleend komen we zelf naar de raadszaal om in te spreken. Wij gaan gewoon door.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen