Gemeentehuis: renoveren of nieuwbouw?

Foto: Sam Fish

Het gemeentehuis in Middelharnis is aan vernieuwing toe. Dat vinden ook diverse leden van de gemeenteraad. Maar wat gaat het worden? Nieuwbouw of renovatie?

Door Sam Fish

Dat was een van de onderwerpen die donderdagavond 30 november aan bod kwam tijdens de presentatieraad. Tijdens de presentatie werden voor- en nadelen besproken voor beide opties. Maar mocht er besloten worden tot nieuwbouw, dan wordt het meer dan een gemeentehuis. Het moet dan een gemeenschapshuis worden met woonruimte, horeca en heel veel groen.

De heer Folkert van Hagen van Architectenbureau Group A gaf uitleg over de ruimtelijke visie voor nieuwbouw.

Proces

Het idee komt niet uit de lucht vallen. In 2020 en 2021 werd er al een (raads)werkgroep opgezet om het te hebben over de huisvesting. In januari 2021 werd het verkennend startdocument gerealiseerd. Hierin gaat het over onder meer duurzaamheid, arbeidsomstandigheden, werkomgeving, huisvesting en nog veel meer. In februari van datzelfde jaar werd besloten het onderwerp door te schuiven naar de huidige raadsperiode.

Het huidige gemeentehuis is in maart 1987 in gebruik genomen. In 2013 is daar tijdelijke aanbouw bij gekomen. Er zijn dagelijks veel mensen werkzaam in het gemeentehuis, maar diverse raadsleden vinden het geen goede werkplek voor ambtenaren. Zo zei SGP-raadslid John de Geus dat het een gebouw is om je voor te schamen. Daarop kwam het antwoord van wethouder Eijkenduijn dat het pand lekt en niet duurzaam is. D66-raadslid Jeffrey Verlegh zei de maatschappelijke invulling van het pand te missen.

Multifunctioneel

Dat laatste is misschien wel de grootste verandering die die gemeenschapshuis moet gaan meebrengen. Want multifunctionaliteit is naast duurzaamheid en vergroening de grootste invulling van het project.

Zo is het volledige gebied om mee te werken 19.300 vierkante meter groot. Het gemeentehuis moet 5425 vierkante meter in beslag gaan nemen. Daar horen 90 parkeerplaatsen bij. Ook komt er een parkeergarage van 2840 vierkante meter met 165 parkeerplaatsen. En komen er volgens de huidige plannen 21 woningen met 24 parkeerplaatsen. Hier is 1536 vierkante meter aan ruimte voor vrijgemaakt. Dan is er nog 6400 vierkante meter over die nog ontwikkeld moet worden.

Daarbij moet er ruimte komen voor zonnepanelen, water retentie, natuurlijke ventilatie en groene daken.

Nadelen

Tijdens de presentatie werd er stilgestaan bij de voor en nadelen van zowel nieuwbouw als renovatie. De nadelen voor nieuwbouw zijn de tijdelijke huisvesting voor medewerkers, hogere inrichtingskosten en de afboeking van huidige boekwaarde.

Maar er zitten ook nadelen aan renovatie. Zo moet de aanbouw binnen 10 jaar vervangen worden en er zijn hogere lasten ten opzichte van nieuwbouw en bestaand budget. Daarnaast zijn de duurzaamheidsdoelen lastiger te behalen bij renovatie door hogere energiekosten en de inrichting is minder flexibel en kan minder multifunctioneel.

Voordelen

Maar voor beide opties zijn ook voordelen te benoemen. Zo kan er bij nieuwbouw een toekomstbestendig gebouw gemaakt worden en (vergader)ruimten kunnen efficiënter en flexibeler gebruikt worden. Nieuwbouw is goedkoper dan renovatie en daarbij zijn de duurzaamheidsdoelen makkelijker te integreren door lagere energiekosten. Bij nieuwbouw kan de aanbouw opnieuw benut worden. Bijvoorbeeld door interim school, opvangruimte of terugverkoop. Er is gebiedsontwikkeling mogelijk in combinatie met woningbouw. En tot slot is er dan één gebouw met efficiencyvoordelen, bedrijfsvoering en dienstverlening.

Maar ook renovatie heeft zo z’n voordelen, al zijn het er minder dan bij nieuwbouw. Zo is er een lagere afboeking van de boekwaarde en is er minder tijdelijke huisvesting nodig. Ook zijn de inrichtingskosten lager.

Locatie

Het nieuwe gemeenschapshuis moet op de huidige locatie komen te staan. Er is zelfs geen verder onderzoek gedaan naar een andere locatie. Dat heeft een aantal redenen. Zo is er in de vorige raadsperiode al uitgezocht dat bij het verlaten van de huidige locatie er geen businesscase uitkomt die financieel heel gunstig is. En daardoor zou de gemeenteraad niet kunnen voldoen aan het kader in het coalitieprogramma.

Maar dat is niet alles. De gemeente heeft geen vrije beschikbare strategische grond in bezit en de huidige locatie ligt goed centraal. Deze locatie is ook goed bereikbaar met een bushalte voor de deur. Daarnaast geldt de huidige locatie als meest serieuze locatie voor het verkrijgen van netaansluitingen.

Fases

Het project zit op dit moment in de initiatiefase. Dit is de tweede van in totaal zes fasen en loopt van mei 2023 tot december 2023. In deze fase wordt er een concept plan van aanpak gemaakt en moet er een samenwerkingsovereenkomst komen. Fase 3 loopt van december 2023 tot april 2024. Hierin worden onder meer uitgangspunten en randvoorwaarden verder uitgewerkt, komt er een concreet plan van aanpak en wordt er een procesteam samengesteld.

Mocht dit alles gaan gebeuren dan staat de laatste fase, de realisatie, op de planning voor februari 2026 tot juli 2027. In totaal zou het project 38,1 miljoen euro moeten kosten. Daarvan is 32 miljoen voor het gemeentehuis, inclusief de tijdelijke huisvesting tijdens het bouwen, en 6,1 miljoen voor de maatschappelijke functie van de ruimte. Hieronder een kleine impressie van hoe het eruit zou moeten komen te zien.

gemeenschapshuis ontwerp impressie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen