Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van oktober 2023.
Door Sam Fish
Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.
Wel of geen PMD?
In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om een zak restafval. De naam zegt eigenlijk al genoeg, maar dit mag dus
niet
bij het PMD-afval worden weggegooid. Alleen de normale vuilniszak mag al niet bij het PMD, maar ook de inhoud niet. De vuilniszak én het restafval mogen weggegooid worden in de grijze restafvalcontainer.
Het tweede product is bijvoorbeeld een blik. Dit mag
wel
bij het PMD. Een blik van bijvoorbeeld soep, ragout of knakworstjes kunnen goed hergebruikt worden. Het is dus een product wat zeker bij het PMD mag worden weggegooid.
Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.
Maak je tuin winterklaar
We zitten inmiddels goed en wel in de herfst en daarmee is de tijd aangebroken om de tuin winterklaar te maken. De RAD geeft je graag een aantal tips om van je snoeiafval af te komen.
- Maak het snoeiafval extra klein, zodat er meer afval in de gft-container past.
- Laat het snoeiafval zoveel mogelijk drogen, voordat je het in de container gooit.
- Breng overtollig snoeiafval, dat niet meer in de gft-container past, naar de milieustraat.
Heb je aan één container niet genoeg? Je kunt kosteloos een tweede gft-container aanvragen bij de RAD. De container kan bij het kantoor van de RAD op vertoning van een legitimatiebewijs worden opgehaald. Het is ook mogelijk om de container te laten bezorgen. Je vraagt een tweede ‘groene’ container aan via radbv.nl/containers.
Tuinafval
Ben je lekker bezig in de tuin, maar twijfel je of je tuinafval in de gft-container kan? We geven je nog even een klein overzicht. Zo mogen bloemen, planten, snoeiafval, loof, gemaaid gras en bladeren in de groene container. Ook tuin- en potgrond mag erin en hetzelfde geldt voor takken, stronken en stammetjes.
Bloem- en plantenpotten en ander aardewerk mag niet in de gft-container. Datzelfde geldt voor steen, steentjes, grind, zand, grond en klei. Maar ook kunstmest, bestrijdingsmiddelen, worteldoek, hydrokorrels, balken, timmerhout en metaal mogen niet in deze groene container.