Samen houden we het eiland veilig

12 okt 2023, 12:03 Gemeente
burgemeester ada grootenboer dubbelman1
PR Gemeente Goeree-Overflakkee
De zomer is voorbij, de dagen worden korter en daarmee wordt de kans op inbraken weer groter. Het Donkere Dagen seizoen is officieel begonnen. Tijd om weer extra alert te worden.
Door Sam Fish
“Een gewaarschuwd mens telt voor twee,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “We zien aan de cijfers dat in deze donkere dagen richting het einde van het jaar het aantal inbraken en criminele activiteiten toeneemt. Elk jaar komen we met tips om te zorgen dat inbrekers bij je wegblijven, dus ook dit jaar. Zorg dat je ramen dicht zijn als je van huis gaat, draai de deuren op slot en laat een bewoonde indruk achter.” Desnoods ook het licht van de badkamer. Als een inbreker dan beneden niemand ziet, denken ze misschien dat je in bad zit. “Maar je bent niet alleen, wees ook alert in de rest van je buurt. Let op je buren en help elkaar daar waar nodig. En maak een melding als je een verdachte situatie ziet.”
Heb jij zo'n afspraak met je buren? Bijvoorbeeld om de post weg te halen als ze een paar dagen weg zijn? Leg die post dan niet op een net stapeltje in het zicht. En doe ook eens iets extra's. Zet bijvoorbeeld een mok en een bordje met kruimels op tafel naast een opengeslagen krant. De volgende keer dat je komt kun je de mok combineren met bijvoorbeeld een boek of tijdschrift. Dat geeft een bewoonde indruk.

Veiligheid en veranderingen

“Veiligheid is een groot terrein met allerlei vlakken. We moeten erop ingericht zijn dat we flexibel kunnen inspelen op situaties die zich voordoen. Alcohol en drugs en horeca overlast zijn grote onderwerpen waar we mee bezig zijn. Als gemeente proberen we hier redelijk grip op te hebben, maar je blijft helaas altijd mensen houden die overlast veroorzaken. Dus daar blijven we bovenop zitten,” laat de burgemeester weten. Daarnaast is de gemeente ook erg actief met de OKO, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. “Daarvoor werken we samen met verschillende partijen in de regio. Samen willen we ervoor zorgen dat jongeren in een goede omgeving kunnen opgroeien zodat ze niet op het verkeerde pad terecht komen.”
Wel zijn er wat dingen veranderd de afgelopen jaren. “Verandering gebeurt constant. Kijk naar het politieke landschap en de samenleving zelf. Maar wat we de afgelopen jaren heel sterk hebben gemerkt is de verandering in criminaliteit. De klassieke vorm, zoals inbraken en overvallen, is er natuurlijk nog steeds. Maar ook digitale criminaliteit zie je steeds meer. Zeker sinds corona is dat veel meer gekomen. En ook inhoudelijk verandert dat heel snel, criminelen worden steeds beter in het oplichten.”
De gemeente plant daarom ook de inzet van een digitale wijkagent om deze vormen van criminaliteit te bestrijden. De exacte startdatum hiervoor is echter nog niet bekend.

Ondermijning

Ondermijning is al jaren een belangrijk onderwerp binnen de gemeente. Dat komt vooral door onze liggen tussen Brabant, Zeeland en de haven van Rotterdam. De gemeente heeft al maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige controles bij verschillende bedrijven. Dat gebeurt bij tien bedrijven per jaar die willekeurig worden uitgekozen. Maar als er meldingen zijn over een specifiek bedrijf, dan worden die natuurlijk meegenomen.
Maar de gemeente kan dit niet alleen. Ze willen graag dat de inwoners ook bewuster rondkijken in hun omgeving. “Als je gekke dingen ziet, trek dan aan de bel,” benadrukt de burgemeester. “Krijg je een onderbuikgevoel bij een bepaalde situatie? Meld dit dan via Meld Een Vermoeden. Dat is volledig anoniem en kan niet terug herleid worden naar jou. Dit mag ook als het echt maar iets heel kleins is waarbij je twijfelt of de politie er iets mee kan. Het zou net het laatste puzzelstukje kunnen zijn dat ze nog nodig hebben. Pas geleden is er nog een drugslab opgerold door een melding via Meld Een Vermoeden. Heb je echt bewijzen, maar wil je anoniem blijven? Dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem.”
Dit najaar lanceert de gemeente ook een campagne over ondermijning in de vastgoedsector. “We roepen notarissen en makelaars op om extra waakzaam te zijn, omdat deze sector zeer kwetsbaar is voor ondermijning. Vooral als iemand een huis contant wil betalen, moeten er alarmbellen afgaan.”

Buurtpreventie

Op Goeree-Overflakkee zijn er twaalf buurtpreventieteams actief. Deze vrijwilligers wandelen ’s avonds door hun dorp om te kijken of er dingen opvallen. “Die mensen zijn ontzettend belangrijk,” geeft burgemeester Grootenboer-Dubbelman aan. “Zij zijn de oren en ogen van de wijk. Ze weten precies wat er speelt en wat normaal is om tegen te komen. Als er dan iets afwijkt, hebben zij het meteen door. Ik ben al sinds het begin een groot voorstander van samenwerking met de buurtpreventieteams. We leven op in een groot en uitgestrekt gebied. Voor de politie is het niet haalbaar om alles altijd in de gaten te kunnen houden. Daarom is het belangrijk dat we samen het eiland veilig houden. Ik wil dan ook graag benadrukken dat er altijd meer ruimte is voor nieuwe leden. Die zijn meer dan welkom.”

Jeugdboa’s

Wie ook een belangrijk onderdeel zijn op het eiland zijn de jeugdboa’s. Zij maken contact met leerlingen van de scholen in Middelharnis. Als er dan wat speelt, dan kunnen ze meteen ingrijpen. Ze houden de omgeving in de gaten om ervoor te zorgen dat de jongeren niet worden verleid om ook het criminele circuit in te gaan. Hiervoor werken ze ook heel nauw samen met de jeugdwijkagent. “De jeugdboa’s gaan in gesprek met leerlingen op de schoolpleinen en er omheen, maar ze komen ook zeker in de klas. Ze hebben heel veel contact met de jongeren en dan is er veel te bereiken. Je kunt op die manier specifieker inzetten op wat er nodig is en hopelijk kunnen we dan ook een hoop dingen voorkomen.”
Of er echt al veranderingen zijn ontstaan door de jeugdboa’s vindt de burgemeester lastig om te zeggen. “De verbeterde band met de jeugd is een positieve ontwikkeling. We hebben hier op het gemeentehuis al vier jaar een jeugdregisseur die succesvol partijen met elkaar verbindt. We zijn actief betrokken, observeren wat er gebeurt en voorkomen dat jongeren afdwalen. Als er jongeren al op het verkeerde pad zijn, kunnen we snel ingrijpen en coördineren wat er moet gebeuren.”
Wel wil de burgemeester benadrukken dat de focus niet ligt op jeugdoverlast. “We willen er vooral voor zorgen dat we hen proberen te laten opgroeien op het rechte pad. En wat we ook willen is het tegenhouden van jonge aanwas voor het criminele circuit.”

Samen veilig

“Samenwerken is essentieel om ons eiland veilig en leefbaar te houden,” benadrukt de burgemeester. “Let op verdachte situaties tijdens je wandeling door de buurt, help je buren indien nodig, en zorg goed voor elkaar. Door samen de buurt te monitoren en alert te zijn op je intuïtie, dragen we bij aan een veilige omgeving.”