De pilot met een tussenvoorziening voor dak- en thuislozen in Middelharnis is onlangs afgerond. Daarmee sluit het pand aan de Hobbemastraat.
De gemeente heeft in goed overleg met zorgorganisatie Pameijer besloten niet door te gaan met de tussenvoorziening. De reden voor dit besluit is een combinatie van factoren. Er was minder vraag naar de tussenvoorziening dan verwacht, terwijl de kosten relatief hoog zijn. Ook is de visie van de gemeente op de huisvesting van kwetsbare inwoners de laatste jaren veranderd. De tussenvoorziening voor dak- en thuislozen sloot daar onvoldoende op aan. Ook de opzet van de locatie – met gedeelde keuken en badkamer – bleek in de praktijk niet ideaal.
Vanaf 1 januari 2024 sluit de locatie haar deuren. Voor de laatste bewoners is er op tijd een andere oplossing. Denk aan een andere huurwoning of een woonlocatie met begeleiding.
Proef
In 2021 ging de proef met de tussenvoorziening de Hobbemastraat van start. Woningcorporatie Oost West Wonen verhuurde het pand in het centrum van Middelharnis aan Pameijer. De gemeente Nissewaard was als centrumgemeente voor de maatschappelijke opvang ook betrokken. De opvang was specifiek voor dak- en thuislozen die korte tijd een extra steuntje in de rug nodig hadden.
Bewoners woonden er maximaal een jaar. Ze werkten in die periode aan hun terugkeer naar een zelfstandig bestaan. De meesten verbleven er aanmerkelijk korter dan een jaar.
Eerst een thuis
De afgelopen jaren is landelijk de visie op huisvesting van kwetsbare mensen veranderd. In het Nationaal Actieplan Dakloosheid staat Eerst een Thuis centraal. Het plan moet er voor zorgen dat er in 2030 geen daklozen meer zijn. Daarbij wordt ingezet op voldoende zelfstandige betaalbare woningen met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding.
Bij de tussenvoorziening aan de Hobbemastraat hebben de bewoners een eigen slaapkamer. Ze delen voorzieningen als de keuken en de badkamer. Dat gaf een bepaalde groepsdynamiek, waardoor begeleiding nodig was. Die begeleiding was vooral in de avond nodig. Overdag gingen de bewoners over het algemeen naar hun werk of volgden ze een opleiding.
Minder vraag dan verwacht
Hoewel de verwachting was dat er behoefte was aan een dergelijke voorziening, was er soms sprake van lege kamers. De gemeente vindt het jammer dat de tussenvoorziening de deuren sluit. “Maar het was niet voor niets een pilot,” geeft wethouder Berend Jan Bruggeman aan. “Dat is leren en verder ontwikkelen. We wilden dit destijds heel graag, omdat we weten dat er dak- en thuislozen op Goeree-Overflakkee zijn. En voor hen is de opvang in Spijkenisse best ver weg. Maar als de doelgroep hier amper gebruik van maakt en de kosten er wel zijn, dan moeten we kijken naar andere mogelijkheden.”
Hierbij werkt de gemeente nauw samen met de woningcorporatie, omdat het voorkomen van dakloosheid een belangrijk uitgangspunt blijft.
Kairos
Stichting Kairos in Dirksland geeft aan dat zij wel open blijven en dat mensen die hen nodig hebben hen ook goed weten te vinden. Kairos is te vinden aan de Voorstraat in Dirksland. Meer informatie over hen is te vinden op
hun website .