Dit is het RAD Afvalnieuws van september 2023

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van september 2023.

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Hoe beter we onze plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken scheiden, hoe beter ze gerecycled kunnen worden. Zo krijgen meer verpakkingen een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Vervuiling is ander afval dan PMD. Denk aan etensresten, piepschuim en restafval. Het is heel jammer wanneer het PMD niet gerecycled kan worden omdat er spullen in zitten die er niet in horen. Want dan kan het niet gerecycled worden. Kijk daarom altijd kritisch naar wat je in de zak stopt.

Wel of niet

In het afvalnieuws helpt de RAD je altijd even op weg door twee producten naast elkaar te zetten. De een mag wel bij het PMD, de ander niet. Deze maand pakken ze het iets groter aan door meer voorbeelden te geven. Dus hierbij een kort overzicht. Allereerst is daar het (slagroom)bekertje. Dit mag wel bij het PMD. Ze hoeven niet schoon te zijn, alleen wel even leegschrapen. Daarnaast is er het conservenblik. Blik is goed te recyclen en mag dus wel in de PMD zak. Dan gaan we verder met de ketchupfles. Als deze van plastic is mag die bij het PMD. Heb je een glazen ketchup fles? Dan mag deze in de glasbak. Andere plastic sausflessen mogen natuurlijk ook bij het PMD worden aangeboden. Dan is er nog de wasmiddelflacon, ook deze mogen bij het PMD-afval. Het formaat van de fles maakt niet uit, als ze maar leeg zijn. En tot slot is er het drinkkarton, de D in PMD. Uitspoelen hoeft niet, leegschenken, schrapen of uitknijpen is genoeg.

En dan nog wat spullen die bij het PMD terecht komen maar er dus niet horen. We beginnen met restafval, dat hoort natuurlijk in de container voor het restafval. Hier op Goeree-Overflakkee is dat de grijze bak met grijze deksel. Dan harde kunststoffen. Daarvan kun je denken dat het plastic is en dus bij het PMD mag. Maar harde kunststoffen als speelgoed en jerrycans kun je inleveren bij de milieustraat. Dit kan namelijk niet mee met de verbranding van het PMD. Hetzelfde geldt voor piepschuim. Dit hoort bij het restafval. Heb je grote stukken? Dan kan je die inleveren bij de milieustraat. Heb je volle verpakkingen waarvan de verpakking bij het PMD hoort? Gooi die dan bij het restafval. Of gooi de inhoud bij het restafval (of in de groene bak), dan kan de verpakking bij het PMD. En tot slot zijn er etensresten. Als die bij het PMD zitten, wordt de hele vracht afgekeurd en wordt er niets hergebruikt. Als er iets zonde is, dan is dat het wel.

PMD aanbieden

Het PMD wordt elke twee weken thuis opgehaald. Dit is helemaal gratis. Ook de transparante zakken die je hiervoor dient te gebruiken zijn helemaal gratis. Elke straat heeft een vaste aanbiedplek van het PMD waar het wordt opgehaald. Denk bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal langs de weg met een kroonring eraan, of het paaltje aan het einde van de straat waar je de zakken omheen kunt knopen. Zorg dat je de zakken op de inzameldag voor 8.00 uur hebt aangeboden op de juiste plek. Dit is vaak dezelfde plek als waar containers worden aangeboden.

De inzameldagen voor het PMD, en de andere containers, zijn te vinden in de Afvalkalender van de RAD.

Stel je vragen 

Heb je vragen over het inzamelen van het afval op Goeree-Overflakkee? Of zoek je meer informatie over een specifiek onderwerp? Op woensdagochtend 4 oktober staat het team van experts op de markt in Middelharnis. Zij beantwoorden vragen en testen de kennis van inwoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen