De gemeente pakt de Japanse duizendknoop aan

24 jul 2023, 9:03 Gemeente
knotweed g7bc7cbb73 1920
Pixabay; HOerwin56

De Japanse duizendknoop is een zogenaamde invasie exoot. Dat is een plant die hier van nature niet voorkomt, maar inmiddels wel ‘gevestigd’ is.

De exoot is een snelgroeiende en woekerende plant met diepliggende wortels. Door de sterkte groeikracht verdrukt de duizendknoop andere planten. Het beschadigt daarnaast ook nog eens gebouwen, leidingen en wegen.

De plant schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene, hartvormige bladeren aan van 5 tot 12 centimeter. De plant bloeit in augustus en september met crème witte bloemen. Hij kan in één seizoen uitgroeien tot wel drie meter hoog. In de winter sterft de plant boven de grond af.

Wat doet de gemeente

De plant is niet goed voor de omgeving en dus pakt de gemeente het probleem aan. Dit doen ze echter niet alleen. Voor de openbare ruimte zoeken ze de samenwerking met andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan het waterschap en natuurorganisaties.

Maar ook jij kunt helpen in deze bestrijding. De gemeente kan niet alles zien en dus is het fijn als het gemeld wordt waar een plant te vinden is. Kom je de Japanse duizendknoop dus tegen in de openbare ruimte? Maak dan een melding bij de beheerder. Binnen de bebouwde kom is dat de gemeente. Buiten de bebouwde kom is dat het waterschap.

Zelf aanpakken

Steek je liever zelf de handen uit de mouwen om de plant tegen te gaan? Dat kan natuurlijk altijd! Maar neem wel de volgende maatregelen:

  • Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Plukken of maaien kan natuurlijk ook. Dit is afhankelijk van de grootte van de plat en het oppervlakte.
  • Probeer uitlopers heel secuur te verwijderen. Probeer ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk wortels achterblijven.
  • Vergeet het tuingereedschap, de kleding en schoenen na afloop niet goed schoon te maken. Zo voorkom je verspreiding van de plant.

De resten van de plant na het verwijderen ervan, kunnen afgevoerd worden met de restcontainer.