Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van juli 2023.
Door Sam Fish
Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.
In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om restafval van groente en fruit. Dit mag
niet
bij het PMD-afval worden weggegooid. Voor veel mensen klinkt dit heel logisch, maar er worden nog veel etensresten weggegooid met het PMD-afval. Etensresten horen in de gft-container. Deze wordt elke twee weken gratis geleegd.
Het tweede product is blik. Dit mag
wel
bij het PMD. Denk bijvoorbeeld aan een blik van bonen of soep. Op deze blikken zit geen statiegeld zoals bij de blikjes drinken tegenwoordig. Deze blikken mogen bij het PMD-afval weggegooid worden, omdat ze goed herbruikbaar zijn.
Heb je een gele kaart aan je container of een rode kaart aan de PMD-zak? Dan kan het zijn dat je met wat vragen zit. Geen zorgen. De RAD legt het even goed uit. Er zijn namelijk drie verschillende kleuren kaarten. Zo is er de groene kaart. Hiermee wordt aangegeven dat je container is verplaatst naar een aanbiedplek die beter past. Ook zie je op deze kaart hoe je de container moet aanbieden.
De gele kaart is vergelijkbaar met die in het voetbal, het is een waarschuwing. Kijk wat er aangevinkt staat zodat je de container of zak volgende keer op de juiste manier kunt aanbieden. Een rode kaart is de laatste optie. Deze krijg je aan de container of PMD-zak als er iets inzit wat er niet in hoort. Ook kan het zijn dat de container te zwaar is of er klopt iets anders niet.
In de zomer kan het voorkomen dat de medewerkers van de RAD eerder beginnen aan hun ronde dan je misschien gewend bent. Dit kan komen door een warme dag die eraan komt of misschien worden er minder containers aangeboden waardoor de ronde wat sneller gaat. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je container of PMD-zakken op tijd op de juiste plek worden aangeboden. Dit mag al vanaf 20.00 uur de avond ervoor, maar niet eerder. En zorg ook dat alles op de juiste plek staat, ligt of hangt voor 8.00 uur ’s ochtends. Zo weet je zeker dat jouw afval wordt opgehaald.
Glas kan oneindig vaak gerecycled worden en dat bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus een aardig handje als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit. Deze mogen met restjes en al in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes mogen in de glasbak. Denk aan medicijn- of parfumflesjes, crèmepotjes, kruidenpotjes en babyvoeding. Schoonschrapen is welkom, maar omspoelen of afwassen is niet nodig. Metalen deksels en doppen mogen ook mee de glasbak in. Dit metaal wordt later uit het glas gevist. Dit levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels mogen bij het PMD worden weggegooid.
Bij de glasbak is ruimte voor wit, bruin en groen glas. Heb je een rode of blauwe fles of pot? Dan mag dit in de bak van het groene glas.
Echter is niet al het glas welkom in de glasbak. Zo horen glazen en vazen niet thuis in de glasbak. Denk bijvoorbeeld aan theeglazen en ovenschalen. Deze mogen worden weggegooid bij het restafval. Dit glas is namelijk hittebestendig. Dit ‘geharde’ glas heeft een ander smeltpunt en verstoort de recycling. Ook vensterglas, fotolijstjes en spiegelglas mag niet in de glasbak. Dit heeft een andere samenstelling en is niet geschikt voor dit soort recycling. Het is daarom belangrijk om dit soort glas aan te bieden bij de milieustraat.