Dit is het RAD Afvalnieuws van juni 2023

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van juni 2023.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om piepschuim. Dit mag niet bij het PMD-afval worden weggegooid. Heb je grote platen piekschuim of piepschuim verpakkingsmateriaal? Breng dit dan naar de milieustraat.

Het tweede product is een fles van bijvoorbeeld sausjes. Dit mag wel bij het PMD zolang het een plastic fles is. Is het van glas gemaakt, dan gaat hij natuurlijk in de glasbak. Je hoeft de flessen niet schoon te maken, maar zorg wel dat ze echt leeg zijn. Anders is het natuurlijk ook nog eens zonde van je geld.

Doe maar apart

De laatste jaren gebruiken we steeds meer (lithium)batterijen. Bijvoorbeeld voor elektrische tandenborstels, smartphones, vapes en speelgoed. Maar wat dacht je ook van (kleine) batterijen in ‘slimme’ sportkleding, muziekkaarten en warmtekussens? En vergeet ook de accu van je fiets of brommer niet. Lang niet iedereen weet dat je zo’n product apart moet inleveren bij een inzamelpunt als het kapot of leeg is. Want zo kunnen de metalen die erin zitten hergebruikt worden. Daarmee voorkom je ook meteen brand bij afval en recyclebedrijven.

Als je batterijen en kapotte elektrische apparaten apart inlevert bij de mileustraat, kunnen ze op een veilige manier gerecycled worden. Dus, zijn je batterijen leeg en kun je ze niet opladen? Gooi ze niet zomaar weg, maar lever ze apart in. Kijk voor alle inleverpunten op www.doemaarapart.nl.

Containers in zomertijd

De RAD ziet dat er tijdens de zomermaanden minder containers worden aangeboden dan normaal. Dat is vooral zo tijdens de vakantie. Minder containers betekent een sneller rondje en dus kan het zo zijn dat ze eerder bij jouw straat zijn dan je misschien gewend bent. Het is daarom belangrijk om je container of PMD-zakken uiterlijk 8.00 uur ’s ochtends buiten aan te bieden op de juiste plek. Dit mag al vanaf 20.00 uur de avond voor het ophaalmoment.

Zomer tips

En aangezien het weer lekker warm is buiten, heeft de RAD wat tips op een rijtje gezet voor je afvalinzameling op warme momenten. Hier wat tips voor je gft-container.

  • Zet je gft-container zoveel mogelijk in de schaduw of laat de klep op een kier openstaan. Zo gaat de inhoud niet broeien en minder stinken.
  • Leg onderin de container een oude krant of kartonnen eierdozen.
  • Verpak vlees- en visresten in een vel krantenpapier of een enkel velletje keukenpapier.
  • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras drogen en etensresten goed uitlekken. Vries etensresten eventueel in en gooi het in de ochtend wanneer de container geleegd wordt erin.
  • Hang een pantykousje met een paar mottenballen in de container tegen vliegen en maden. Een paar takken klimop in de container kan ook helpen. Deze plant is giftig voor maden, waardoor ze uitdrogen.
  • Last van maden in de container? Maak de container na het legen meteen schoon met water en groene zeep. Gebruik een bezem, schrobber of hogedrukreiniger om de container goed schoon te krijgen. Laat deze daarna goed drogen, voordat je er nieuw afval in gooit.
  • Gebruik Container-FRIS, HG tegen stinkende vuilnisbakken of Bio-rem. Deze middelen – je vindt ze bij de supermarkt, drogist en doe-het-zelfzaak – gaan stankoverlast tegen, zonder dat ze de kwaliteit van het compost aantasten.
  • Bied je gft-container elke 2 weken aan, ongeacht of deze helemaal vol is (het legen van je gft-container kost je sowieso niets). Zo voorkom je dat het afval in de container gaat composteren en hou je deze zo schoon mogelijk.

En natuurlijk ook wat extra tips voor het PMD:

  • Spoel de verpakkingen voor het PMD-afval in de zomermaanden van tevoren even af. Zo voorkom je dat dieren de zak openscheuren, omdat ze denken een lekker hapje aan te treffen.
  • Plastic flacons en drink- en yoghurtpakken kun je het beste platdrukken en met de dop erop in de PMD-zakken werpen.
  • Net als bij het gft, adviseert de RAD om de PMD-zak bij elk inzamelmoment aan te bieden. Zo voorkom je dat het afval gaat broeien en voor stankoverlast zorgt.

Betalen voor wegwerpplastic

Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers- en bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Dat geldt bij de plaatselijke snackbar, dat afhaalrestaurant een dorp verderop én in de supermarkt. Ondernemers mogen deze verpakkingen niet meer gratis aanbieden. Zij zijn dan ook vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: of je brengt zelf een verpakking mee, of ze geven een bakje mee dat je weer terug kunt brengen.

Van wegwerp naar hergebruik. Dat is beter voor het milieu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen