PvdA op ‘bijen bezoek’ in Dirksland

Foto: PR Partij van de Arbeid

De eilandelijke fractie van de Partij van de Arbeid vindt klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit belangrijke thema’s.

Over het belang van biodiversiteit wil de fractie meer kennis ophalen. Dus gingen ze onlangs op bezoek bij imker Groot in Dirksland. Daar proberen ze met elf bijenvolken een positieve bijdrage te leveren.

Tom Groot is voorzitter van de Afdeling NBV (Nederlandse Bijen vereniging) Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven is hij ook bioloog-onderzoeker bij Koppert biological systems. “Bijen zijn de belangrijkste bestuivers van onze groenten, bloemen en fruit,” vertelt hij. “Dat doen ze samen met hommels en zweefvliegen. Het is dan ook ronduit zorgelijk dat door de inrichting van onze voedselproductie (mono-cultuur), gebruik van pesticiden en het verdwijnen van klaver, bloemen en struweel op, of bij akkers de bij met zo’n 30% tot 50% is verminderd.”

Er zijn inmiddels gebieden op de wereld waar het nog zorgelijker is. Daar moeten fruitbomen soms met de hand bestoven worden. Zonder bestuiving geen voedsel! Belangrijk dus om het tij voor de bij te keren.

Kennis maken met de bijen

Tom Groot laat de geïnteresseerde PvdA-ers met een imker-kap op kennis maken met zijn bijenvolken. Het gaat om een rustig bijensoort, dus een kap en lange mouwen volstaat. De bijen van Tom en Esther Groot staan in hun moestuin in Dirksland. De bijen zelf trekken er op uit. Tot wel zo’n drie kilometer van de moestuin brengen zij de nectar mee terug in de kas. En dat wordt honing. De PvdA-ers zien de honing op het raat, weer eens wat anders dan in een potje in de supermarkt. Overigens is de honing te koop bij Tom en Esther aan de Amberlaan 7 in Dirksland.

Zorgen

Er zijn zorgen over de bijen-populatie op Goeree-Overflakkee. “Naast de honingbijen zien we dat de wilde bijen en zweefvliegen afnemen in omvang en gezondheid. De gemeente heeft tegenwoordig een verbeterd “maaibeleid” waarbij de bloeiende bermen langer mogen blijven staan. Maar een Deltaplan Biodiversiteit lijkt toch hard nodig,” aldus Tom.

Fractievoorzitter Petra ’t Hoen wil weten waar Tom nog meer aan denkt om als gemeente op te pakken. De lokale PvdA kan dit meenemen als huiswerk. Hij laat weten dat handhaving van de bestaande wetten voor de korte termijn erg belangrijk is. Slootkanten die met bestrijdingsmiddelen onkruidvrij worden gehouden kan echt niet meer. Pesticiden doden insecten en onkruid. Echter onkruid is belangrijk voedsel voor onder meer bijen.

Daarnaast blijf je bestrijdingsmiddelen jaren later nog terugzien in de bodem en het water. De waterkwaliteit en het waterpeil zijn een zorg en dit vraagt om overheidssturing en -beleid. Het waterschap en de gemeente zouden het verbeteren van de waterkwaliteit en de hoogte van het waterpeil klimaatgericht moeten oppakken.

Wat kunnen wij doen?

“Wat zouden inwoners, ondernemers en organisaties nu al kunnen doen?” vraagt Petra. Het antwoord komt direct: “Bloemen en bloeiende struiken planten in je tuin, op je erf, op je terrein, in de berm en in openbare ruimten. Iedereen, dus ook de gemeente kan daar morgen werk van maken. Minder maaien, bewust kiezen voor diversiteit in bloeiende beplanting.”

Met dank voor alle uitleg, de praktische tips en de nieuwe kennis sluiten de PvdA-ers het werkbezoek af. De boodschap van de Afdeling NBV (Nederlandse Bijen vereniging) Goeree-Overflakkee is gehoord. Nu aan de slag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen