De bodem- en waterkwaliteit van een bedrijventerrein in Oude-Tonge wordt opnieuw onderzocht. Dat is besloten door de gemeente en het waterschap.
De twee partijen gingen op maandag 8 mei met elkaar in gesprek over dit onderwerp. De aanleiding hiervoor was de ontstane onrust na berichtgeving over milieuverontreiniging door staalslakken. Een staalslak is een bijproduct van de staalproductie. Het ontstaat bij de omzetting van ruwijzer naar staal. Staalslakken worden gebruikt als bouwstof.
In overleg hebben de twee partijen besloten om uit voorzorg een nieuw onderzoek in te stellen naar de bodem- en waterkwaliteit op en rond het betreffende perceel.
De situatie van de vervuiling dateert uit 2020. De staalslakken werden in 2019 aangebracht. Enige tijd later ontdekte de DCMR plassen met wit regenwater op het betreffende bedrijfsterrein in Oude-Tonge. Op dat moment is de verontreiniging geconstateerd. Het Openbaar Ministerie besloot tot vervolging van de ondernemer over te gaan. Dit naar aanleiding van de situatie in 2020 waarbij door de DCMR handhavend is opgetreden.
Die zaak kwam nu voor de rechter en op 10 mei werd er uitspraak gedaan.
De DCMR laat in een reactie weten dat de ontstane onrust begrijpelijk is. “Er zijn echter geen aanwijzingen dat er op dit moment sprake is van milieuvervuiling. In 2020 heeft het bedrijf maatregelen genomen om te voorkomen dat de bodem, het grondwater en de omliggende sloten verder negatief beïnvloed werden. Sindsdien staat de afdekking van de staalslakken onder verscherpt toezicht door zowel de DCMR als het waterschap. Ook treden de diensten handhavend op omdat is gebleken dat de folie af en toe scheuren vertoonde. Die scheuren zijn direct na constateren steeds hersteld.”
Aanvullend op het toezicht vond in 2021 een onderzoek plaats. Ingenieursbedrijf Tauw deed in opdracht van de DCMR een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke verontreiniging van de bodem en het grondwater. De conclusie was dat er geen sprake was van verontreiniging.
De komende tijd vindt er toch een nieuw onderzoek plaats. Dat gebeurt op initiatief van het Waterschap Hollandse Delta. Zij zijn ook de opdrachtgever voor het onderzoek. Het waterschap is vanaf 1 januari 2024 verantwoordelijk voor de grondwaterkwaliteit in het gebied. De gemeente, de DCMR en het waterschap vinden het onderzoek daarnaast belangrijk om de onrust weg te nemen. Ze willen zekerheid krijgen over de situatie.
Het onderzoek heeft betrekking op de staat van het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. Partijen hebben dit ook laten weten aan de gemeenteraad en de dorpsraad in Oude-Tonge. Zij stelden vragen naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media.
Over de uitkomst van het onderzoek worden betrokken partijen en inwoners te zijner tijd geïnformeerd.