Dit is het RAD Afvalnieuws van mei 2023

mei 30 2023, 17:20 Gemeente
rad afval scheiden
Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van mei 2023.
Door Sam Fish
Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze week mogen beide producten allebei
niet
bij het PMD worden weggegooid. Als eerste gaat het om schaaltjes van piepschuim. Bijvoorbeeld van die schaaltjes waar vlees in verpakt zat. Het eventuele afdekfolie mag wel bij het PMD, maar de schaal zelf moet bij het restafval. Heb je grote platen piekschuim of piepschuim verpakkingsmateriaal? Breng dit dan naar de milieustraat.
Het tweede product is een luier. Dit mag
niet
bij het PMD gegooid worden. Het is geen verpakkingsafval en luiers vormen een gezondheidsrisico als je deze bij het PMD aanbiedt. Luiers horen bij restafval. Je kunt deze overigens ook inleveren bij de milieustraat in Middelharnis en Goedereede.

Wijzigingen in de ophaaldagen

Het was afgelopen weekend Pinksteren en daardoor zijn er wat wijzigingen in het ophalen van het afval. In deze week wordt er ook een dubbele route gereden, daarom is het belangrijk om de container of PMD zak voor 8.00 uur aan te bieden op de juiste plaats. Als dat niet lukt, kan het altijd de avond ervoor na 20.00 uur.
De precieze wijzigingen zie je in de afbeelding onderaan dit artikel.

Alles over PMD

PMD is inmiddels een vast begrip geworden op Goeree-Overflakkee. Maar nog niet iedereen heeft helemaal door wat het is. PMD staat voor plastic, metaal en drinkpakken. Drinkpakken en verpakkingsmateriaal worden gemaakt van plastic en metaal. Deze mogen dus mee in de zakken. Die zakken zijn overigens alleen bedoeld voor PMD-afval en niet voor andere spullen. De zakken zijn gratis op te halen op diverse punten op Goeree-Overflakkee.
Is je zak vol? Bind de PMD-zak dan goed dicht en hang hem op de inzameldag aan de kroonring in de straat. Of zet de zak neer op de plaats waar je normaal gesproken ook je container aanbiedt. Tussen de inzamelmomenten in kun je de zak kwijt in een verzamelcontainer. Leg de zakken er niet naast of op. Kom op een later moment terug als de verzamelcontainer vol is.

Rode kaart

Hangt er een rode kaart aan je container of PMD-zak? Grote kans dat er iets in zit wat er niet in hoort. Kamerplanten met pot en al in de gft-container bijvoorbeeld. Of gevulde hondenpoepzakjes in de PMD-zak. Het kan daarnaast zijn dat je container of PMD-zak te laat is aangeboden of juist veel te vroeg. Was je container zwaarder dan 65 kilo of zat hij zo vol dat het deksel open stond? Dan kun je ook op een rode kaart rekenen.
En dan? Je neemt de container of zak mee terug naar huis en je leest waarom je een rode kaart hebt gekregen. Verwijder het afval dat er niet bij hoort en biedt hem tijdens de volgende inzamelronde opnieuw aan op de juiste manier.

Huisregels van de milieustraat

Op Goeree-Overflakkee hebben we twee milieustraten, één in Goedereede en één in Middelharnis. Om het wegbrengen van je grof huisvuil zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen, zijn er wat huisregels. Zo is het belangrijk om te weten dat je zonder afspraak niet het terrein op komt. Alleen op die manier kan de RAD ervoor zorgen dat alles op de milieustraat veilig en efficiënt verloopt. Niet alleen voor jou, maar ook voor de medewerkers en andere bezoekers. De afspraak kun je heel makkelijk maken in de RAD-app.
Heb je zo’n afspraak gemaakt? Kom dan ook op tijd. Zorg ervoor dat je hooguit 5 tot 10 minuten voor je afspraak in de wachtrij staat. Houd je milieupas bij de hand als je staat te wachten. Eén van de medewerkers controleert je reservering en stuurt je de goede kant op. Je hebt dan 15 minuten om je afval te storten. Denk hierbij om je snelheid. Het is verplicht voor passagiers van 12 jaar en jonger om in de auto te blijven zitten. Dit is voor hun eigen veiligheid.
En tot slot: volg altijd het advies op van de medewerkers. Het kan zijn dat ze je vragen stellen over het afval dat je aanbiedt. Zo helpen ze je om het afval zo milieuverantwoord en veilig mogelijk te verwerken.
pinkersterne wijziging afvalinzameling