Havendag te water gelaten

Foto: Menheerse Werf

 

Op dinsdag 10 mei liet wethouder Gerrit de Jong (o.a. Cultuur en Sport) samen met de organisatie het evenement symbolisch te water.

De havens en de historische kern van Middelharnis zullen vanaf donderdag 2 juni weer bruisen van de activiteiten met het leukste en grootste maritieme feest van Goeree-Overflakkee, de Menheerse Havendag! Het programma van de derde editie Havendag nieuwe stijl zit weer boordevol en voor iedereen, met of zonder zeebenen, is wel wat te beleven.

Coerd de Heer, de organisator namens de Stichting Behoud Scheeptsimmerwerf Middelharnis, is razend enthousiast over het programma dat met alle partners en medewerkers tot stand is gekomen: “Vorig jaar waren de reacties van het publiek al hartverwarmend, maar dit jaar gaat het opnieuw een spetterend feest worden voor het hele eiland en de regio! Wij kunnen dit uiteraard alleen realiseren met behulp van vele partners uit culturele, bestuurlijke en zakelijke hoek. De steungroep Vrienden van de Menheerse Havendag is dit jaar nog verder gegroeid en brengen ook inhoudelijk echt iets in. De stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis is hen daar zeer erkentelijk voor, omdat dit grootse maritieme evenement op Goeree-Overflakkee anders echt niet mogelijk zou zijn. Dat is tegelijkertijd het mooie van dit evenement: het wordt breed gedragen op het eiland en dat is een heel goed teken. Iedereen is hartelijk welkom om inhoudelijk iets in te brengen op het evenement en natuurlijk om het feest gewoon zelf mee te komen maken en een onvergetelijke dag te beleven!”

Programma
Op donderdag begint het voorprogramma. Dankzij steun van met name de provincie Zuid-Holland en in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland kunnen 250 leerlingen uit het basisonderwijs een hele mooie dag beleven op de Menheerse Werf en diverse locaties langs het havenkanaal.

Vrijdagavond start om zeven uur een imposante vlootschouw vanuit de Buitenhaven door het Havenkanaal naar de oude binnenhaven van Middelharnis. Daarna is het groot feest tot twee uur ’s nachts: voetjes van de vloer tijdens het openingsfeest met de band Request Live.

De zaterdag wordt om tien uur geopend met een shantyconcert in de havenkom, waarna iedereen kan gaan genieten van de vele activiteiten. Bij vele daarvan kan actief worden deelgenomen, zoals:
– Drijvend muziekpodium bij de Spuistraat,
– Grootste braderie ooit door de historische kern,
– Grote kermis op het Spuiplein,
– Haventerras op de Menheerse Werf met bar, werfambachten, historische scheepsmotoren, nautische curiosa, oesters schilderen, de Troepwerf (model-zeilbootjes maken van afval) en modelbootregatta’s,
– Veel historische schepen in allerlei soorten en maten, presentaties, bezichtigingen,
– Speciaal TOFschip van Trots Op Flakkee aan het Vingerling,
Voorstraat/Ring: streek- en ambachtsmarkt, kunstexpositie d’Egelantier, braderie,
Vissersdijk: recordlengte waslijn met sporttenues, klassieke brommers en kleedjesmarkt (vrij plaats nemen voor 10u zaterdagochtend),
Vingerling: oude vissers- en handelskade met diverse loggers, kotters, een presentatie van de KNRM met historische reddingboot Kon. Juliana, fotoshoot in klederdracht van het Streekmuseum GO, presentaties oude ambachten,
Sporteiland GO: traditionele en trending water- en walsporten met demo’s en zelf uitproberen: freerunning, beachvolleybal, lowrope, pannakooi, trapkayaks, raftteam Flakkee, Optimist on Tour, roeivereniging Gelias,
– Drijvende brug met gratis pendelvaarten tussen de drijvende brug en Sluis (Havenhoofd): Woord & Kunst bij Atelier Havenhoofd 1, afvaart pendelvaart richting binnenhaven,
Buitenhaven (loswal): Ibizamarkt, moderne vissersvloot, demonstraties historische vrachtschepen en lorries, kringloopterras Goed voor Goed (met DJ), rondvaarten op het Haringvliet met klassiek zeilschip, RIB rides (snelle rubberboot), moderne en klassieke tractoren, modelboten en miniatuurtreinspoor, concours d’elegance klassieke auto’s.

Meer informatie over de Menheerse Havendag is te vinden op website van het evenement en de Facebookpagina, die intussen al bijna 1400 volgers heeft, geeft telkens de laatste ontwikkelingen.

Maatjes van de Menheerse Havendag
Geen Menheerse Havendag zonder Maatjes. Wil je alsjeblieft ook ons Maatje worden? Voor een bedrag van € 25,- ben je als particulier ons Topmaatje, het is een eenmalige bijdrage en je krijgt er een prachtige vlag van 100x150cm voor, die je ieder jaar weer uit kunt hangen als het eerste weekend van juni weer in zicht komt. Daarnaast mag je meevaren met de openingsvlootschouw op vrijdagavond en zorgen we voor allerlei leuke privileges tijdens en rond het evenement. Je kunt ook gewoon Maatje worden tegen een bijdrage van € 15,- per jaar. Op die manier bouwen we samen aan een duurzaam en volledig gratis evenement waarop alle eilanders ieder jaar weer kunnen rekenen. Hard nodig in een tijd dat overheden zich beraden op hun uitgaven en subsidies steeds krapper worden. We zullen als organisator echt andere manieren moeten gaan vinden om de kosten te dekken en we vinden het belangrijk dat het een gratis evenement blijft. Gelukkig hebben we ook dit jaar weer een aantal bedrijven kunnen koppelen aan de Menheerse Havendag, samen met een bijdrage vanuit de gemeente kunnen we de kosten op die manier (nèt) dekken.

Dus als je het belangrijk en fijn vindt dat de Menheerse Havendag ieder jaar weer op de kalender staat, wordt dan ons Maatje! Een mailtje aan [email protected] met het onderwerp ‘Maatje’ is genoeg, we sturen je dan direct een mail terug om het te regelen

Reacties