Dit is het RAD Afvalnieuws van maart 2023

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van maart 2023.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze week mogen beide producten allebei niet bij het PMD worden weggegooid. Als eerste gaat het om elektronische apparaten. Het is geen verpakkingsafval en dus kan dit niet verwerkt worden bij het PMD. Maar, deze apparaten bevatten wel waardevolle grondstoffen, zoals edelmetalen. Die kunnen wel hergebruikt worden. Breng deze apparaten daarom naar de milieustraat.

Het tweede product is landbouwfolie. Dit mag niet bij het PMD gegooid worden. Allereerst kunnen machines stuk draaien op dit soort folies. Bovendien is het geen verpakkingsmateriaal en kan de verwerker dit type product niet verwerken.

Wijzigingen in de ophaaldagen

Koningsdag en Tweede Paasdag staan voor de deur. Op deze dagen staan de afvalinzamelvoertuigen stil. En dus kan het zomaar zijn dat jouw container niet geleegd wordt. De RAD heeft daarom een aantal wijzigingen doorgevoerd. In de weken van de feestdagen rijden ze dubbele routes om toch al het afval in te kunnen zamelen.

Onderaan dit bericht zie je wat de wijzigingen zijn voor de twee dagen. Zorg dat de container op deze dagen niet later dan 8.00 uur ’s ochtends buiten staat. Doe je het liever de avond van tevoren? Doe dit dan niet eerder dan 20.00 uur.

Overig zijn op maandag 10 april en donderdag 27 april ook de milieustraten gesloten.

Statiegeld op blikjes

Het is geen grap, maar vanaf zaterdag 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Denk bijvoorbeeld aan blikjes bier of fris. Gooi deze daarom niet meer bij het PMD-afval, maar lever ze terug in bij de supermarkt. Dat scheelt je per blikje 15 cent. Andere metalen verpakkingen als soepblikken en aluminium schalen kunnen wel nog gewoon bij het PMD ingeleverd worden.

Let echter wel nog even op de komende tijd. Er staan in de winkel nog blikjes zonder statiegeldlogo. Deze kun je niet inleveren bij de supermarkt. Hier betaal je ook geen statiegeld over. Deze kun je dus nog wel inleveren bij het PMD.

wijziging koningsdag wijzigingen tweede paasdag

Cookieinstellingen