Column: Wennen? Sommige dingen wennen nooit

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Ze zeggen wel: “hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je met veranderingen om kunt gaan”. Wellicht moet ik de harde conclusie trekken dat de jaren gaan tellen, want ook ik kom steeds vaker in opstand bij veranderingen.

Column door Ellen van Rossum (CDA)

Vroeger ging het mij vrij gemakkelijk af, al zeg ik het zelf. Ik was snel gewend aan de supermarkt die onder een andere keten doorging. Een andere naam, een andere kleur, maar veel producten op dezelfde plek en vertrouwd personeel. Ook de nieuwe rotonde bij de Schaapsweg verdraag ik prima, al vraag ik mij nog steeds af waarom die is aangelegd.

Toch gaat het met dat wennen bij de nieuwste verandering mis. Het schrappen van de buslijnen in de kleine kernen verdraag ik slecht. Nu zegt ook de Dikke van Dale in haar uitleg dat wennen een beetje tijd nodig heeft. Het ‘gewoon’ gaan vinden heeft even tijd nodig. Misschien is dat ook wat de Gedeputeerde in zijn hoofd had toen hij de uitspraak deed dat de mensen in de kleine kernen “gewoon een beetje moeten wennen”.

Kwestie van leeftijd?

Toch betwijfel ik of “wennen aan veranderingen” een kwestie van leeftijd is. In het voorjaar van 2022 kwamen de eerste verontrustende berichten van inwoners en dorpsraden binnen over de aangekondigde verschraling van het openbaar vervoer in de kleine kernen. Dit waren inwoners van jong tot oud. Inwoners die afhankelijk zijn van de bus voor school, werk of boodschappen. Samen met die inwoners en dorpsraden kwamen we in actie. We voerden gesprekken, stuurden mails en brieven. We stelden vragen en er werd een motie ingediend. Ondanks dit alles werden per 9 januari 2023 de wijzigingen doorgevoerd en moeten we er “maar aan gaan wennen”.

Wennen?!?! Aan bepaalde dingen kunnen we best wennen. De tram verdween van Goeree-Overflakkee, volgens mij missen we die niet meer. Een brug in plaats van een boot wende ook best snel. Al gaan we misschien die boot de komende maanden alsnog missen.

Leefbaarheid

Maar geen busverbinding meer? Ik denk niet we daaraan gaan wennen. Openbaar vervoer is een basisvoorziening, zeker voor de meest kwetsbare inwoners en inwoners met een laag inkomen. Wat mij betreft moeten van het rendementsdenken af. Het bereikbaar houden van kleine kernen is een essentieel onderdeel van de leefbaarheid. Als je zo’n hoeksteen weghaalt verzwakt ook de rest van het bouwwerk.

Als CDA Goeree-Overflakkee blijven we ons inzetten voor de leefbaarheid op ons eiland. Ook het platteland doet ertoe en dat stemgeluid laten we stevig horen. Hoe breder hoe beter. We zijn dan ook trots op een kandidaat van Goeree-Overflakkee op de verkiezingslijst voor de komende provinciale verkiezingen: Tea Both-Verhoeven, nummer 3 voor het CDA. Want de provincie hebben we als gemeente op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit keihard nodig!

Sommige dingen wennen snel, andere dingen wennen nooit. Een auto met chauffeur went snel, een niet rijdende bus went nooit. Liever verwend dan verwaarloosd?

Ellen van Rossum, Ooltgensplaat
Raadslid CDA Goeree-Overflakkee

Cookieinstellingen