Praktische info watersnoodherdenking Oude-Tonge

Foto: Sam Fish

Op woensdag 1 februari is de Watersnoodramp Herdenkingsdienst in Oude-Tonge. Hier wat praktische informatie over die bijeenkomst.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is aanwezig bij de herdenking. Deze is allereerst bedoeld voor de mensen die de ramp hebben meegemaakt. De herdenkingsdienst begint in de kerk aan de Nieuwstraat. Daar is ruimte voor ongeveer 500 mensen. Op de begraafplaats kunnen 300 mensen aanwezig zijn.

De gemeente vraagt om voorrang te geven aan de mensen die de ramp hebben meegemaakt. De dienst wordt live uitgezonden op de website van RTV Rijnmond.

De dienst

De herdenkingsdienst in Oude-Tonge bestaat uit drie delen. Het begint om 10.00 uur in de kerk aan de Nieuwstraat. Dan om 11.00 uur is er een stille tocht van de kerk naar de begraafplaats aan de Heerendijk. En daar worden kransen gelegd en een toespraak gehouden.

De kerk

De kerkdeuren openen die woensdagochtend om 9.00 uur. Er zijn enkele rijen gereserveerd voor gasten. Stewards wijzen gasten naar hun zitplaats. De gemeente vraagt dan ook iedereen om die aanwijzingen netjes op te volgen. De kerkdeuren sluiten om 9.50 uur voor het ontvangst van de prinses. Dan moet iedereen dus binnen zijn.

Er kunnen 500 mensen in de kerk. Het is belangrijk dat mensen die de ramp hebben meegemaakt, voorrang krijgen. Deze mensen kunnen niet speciaal uitgenodigd worden, omdat deze groep niet genoeg in beeld is. Als de kerk vol is, kunnen mensen naar hotel-restaurant Lely. Daar staat koffie en thee klaar.

Naar de begraafplaats

Aan het einde van de dienst wordt er een opstelling gemaakt voor de stille tocht naar de begraafplaats. De brandweer loopt vooraan. Daarachter komen de gasten van de eerste rijen. Dan komen de schoolkinderen en daarachter de overige gasten. De tocht heeft een afstand van enkele honderden meters.

De begraafplaats is vanaf 10.30 uur tijdelijk afgesloten. Deze wordt weer geopend na aankomst van de stille tocht, dat zal rond 11.15 uur zijn. Ook hier wijzen stewards de gasten naar hun plek. Dat gebeurt aan de hand van de opstelling van de stille tocht. Op de begraafplaats is ruimte voor ongeveer 300 mensen. Als het vol is, kunnen mensen naar de Kaai. Daar staan boxen zodat iedereen kan horen wat er op de begraafplaats gebeurt.

Het programma

Het programma op de begraafplaats is kort. Het signaal taptoe wordt geblazen waarna er een minuut stilte volgt. Er worden diverse kransen en bloemen gelegd en vervolgens is er een wandeling langs de graven.

Kom op de fiets

Het verzoek van de gemeente is om zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar de dienst te komen. Er worden wat wegen in de omgeving afgesloten. Deze zijn mogelijk van 8.00 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ’s middags. Er geldt een parkeerverbod bij de kerk vanaf dinsdagavond 31 januari 18.00 uur tot woensdagmiddag 14.00 uur.

Kom je met de auto? Gebruik dan het parkeerterrein tegenover Handelsterrein 1, achter de Kaai. Van hieruit kun je via de Kaai naar de kerk wandelen. De Kaai wordt afgesloten voor auto’s van 10.30 tot 12.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen